Fenomen ciudat în stațiunea Olimp chiar înainte de 1 Mai! Marea Neagră este acum roșie. Care este explicația oferită de specialiști

Cu doar câteva zile înainte de minivacanța de 1 Mai, un fenomen extrem de rar s-a petrecut în Marea Neagră! Iată cum în stațiunea Olimp apa este acum roșie. Biologii au și o explicație pentru acest fenomen.

26 apr. 2023, 22:51
Fenomen ciudat în stațiunea Olimp chiar înainte de 1 Mai! Marea Neagră este acum roșie. Care este explicația oferită de specialiști
Fenomen ciudat în stațiunea Olimp chiar înainte de 1 Mai! Marea Neagră este acum roșie. Care este explicația oferită de specialiști

Mai sunt doar câteva zile până la una dintre cele mai așteptate vacanțe din an. În fiecare primăvară românii așteaptă cu interes vacanța de 1 Mai, care dă startul sezonului estival și este prilej de petrecere la nivel național. Cei mai mulți dintre români aleg să meargă la mare cu această ocazie, iar an de an, cazările sunt pline ochi de turiști veniți din toată țara. Anul acesta, în stațiunea Olimp s-a observat un fenomen extrem de rar și de ciudat. În cursul zilei de marți, 25 aprilie, Marea Neagră și-a pierdut culoarea, transfomându-se în roșie.

Citește și: Prognoza meteo 27 aprilie. Vreme rece cu ploi torențiale și vijelii. La munte va ninge

Turiștii care au petrecut acest început pe malul mării în stațiunea Olimp de pe litoralul românesc au avut șansa să fie martori ai unui fenomen extrem de rar. În apropierea malului, marea a devenit roșie, iar acest fenomen a fost capturat de fotografa Florentina Marin, care a postat imaginile pe contul ei de Facebook.

Biologul de la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin ”Oceanic Club”, Răzvan Popescu Mirceni, a explicat într-un interviu pentru Discover Dobrogea care este motivul pentru care acest fenomen extrem de rar.

Ce s-a întâmplat cu apa din stațiunea Olimp

„Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților. În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri. Datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, explică biologul marin.

Adrian Bîlbă , doctor în științe, a discutat și el despre acest fenomen. Acesta a oferit asigurări că populația nu are de ce să se îngrijoreze, deoarece nu este periculos pentru oameni. Este ”un fenomen natural, fiind vorba de lut, de argilă, oxid de fier, siliciu, nimic periculos, nici pentru noi, nici pentru vietățile marine”.

Mai mult, specialistul a explicat că stațiunea Olimp nu este sngura zonă din Marea Neagră unde s-a produs acest fenomen.Imagini similare s-au mai întâlnit în sudul Crimeei și Sevastopol.

„În aceste zone au fost raportate cu ani în urmă ape de culoare roșiatică.Ele au fost generate de aceste sedimente care au fost ridicate. Temperatura mării este foarte scăzută, undeva la 10-12 grade și, în consecință, nu ne putem imagina o eventuală explozie a algelor de culoare roșiatică. Este nevoie de o temperatură mai mare pentru ca populația acestora să se dezvolte exploziv”, adaugă Bîlbă, conform sursei citate.

Citește și: Asta da tehnologie! Și-a recuperat telefonul după ce aparatul a stat o lună pe fundul oceanului. Și funcționează