Fenomen rar în Veneția în toiul verii. Piața San Marco a fost inundată. Reacție surprinzătoare: sărutări și dans prin apa până la genunchi VIDEO

Un fenomen rar s-a produs în Veneția în toiul verii, unde din cauza mareei înalte, care de obicei are loc primăvara și toamna, Piața San Marco a fost inundată. Turiștii nu păreau deloc deranjați.

10 aug. 2021, 14:22

Un fenomen rar s-a produs în Piața San Marco din Veneția, Italia, unde din cauza mareei înalte care s-a produs în toiul lunii august, zona a fost complet inundată.

Fenomenul, cunoscut ca „acqua alta” se întâmplă în general primăvara și toamna, de aceea faptul că a avut loc în luna august.

Schimbările climatice și creșterea nivelului mării au generat peste 60 de inundații anuale în piața San Marco în ultimele decenii, cu toate că în 1900 inundațiile aveau loc o singură dată pe an.

Cu toate acestea, turiștii nu păreau câtuși de puțin supărați, ba chiar își continuau siesta la terasele inundate, se sărutau și dansau prin piațetă chiar dacă apa le ajungea până aproape de genunchi.

Cea mai joasă parte a Veneției este chiar în fața catedralei din piața San Marco, care este la doar 64 cm deasupra nivelului mării, fiind întotdeauna prima care se inundă.

Orașul a investit 6 miliarde de euro în sistemul MOSE de apărare împotriva inundațiilor, care a fost utilizat pentru prima dată în toamna anului 2020.

Sistemul funcționează folosind o serie de bariere mobile care pot izola Veneția de Marea Adriatică atunci când apar mareele înalte. Cu toate acestea, MOSE este conceput pentru a se activa când valurile trec de 110 cm înălțime, așa că, de această dată, sistemul de apărare împotriva inundațiilor nu a protejat orașul, relatează Digi24.

Fenomen meteo. E cod portocalu de ploi, vijelie şi grindină! Care sunt zonele vizate

Specialiștii

vorbesc despre averse ce vor depăși 35…40 l/mp, frecvente, descărcări electrice, vijelie și grindină.

Zonele vizate sunt Zăvoi și regiunile montane aflate la peste 1.800 de metri din județul Caraş-Severin. De asemenea, ar putea fi afectate localitățile Sântana, Lipova, Vladimirescu, Zăbrani, Ghioroc, Bocsig, Beliu, Craiva, Covăsinț, Conop, Păuliș, Bârsa, Archiș, Hășmaș, Ususău, Cărand, Bata și Șiștarovăț din județul Arad și Cociuba Mare, Șoimi, Olcea și Căpâlna din județul Bihor.

Avertizarea cod portocaliu de precipitații este valabilă până la ora 17.30. Tot până atunci, este în vigoare un cod galben de precipitații și vijelii.

Acesta este valabil în Lugoj, Recaș, Făget, Coșteiu, Racovița, Topolovățu Mare, Belinț, Darova, Pișchia, Bethausen, Victor Vlad Delamarina, Dumbrava, Boldur, Margina, Traian Vuia, Mașloc, Fârdea, Balinț, Mănăștiur, Bârna, Fibiș, Curtea, Ohaba Lungă, Ghizela, Brestovăț, Bogda, Bara și Secaș din județul Timiș.

Este cod portocaliu de inundații pe râurile Moneasa și Mureș din județele Arad și Hunedoara. Avertizarea este valabilă sâmbătă, până la ora 21.00.