Fenomen spectaculos pe cerul României în acest weekend: „Inelul de foc”

Duminică vom asista la o eclipsă inelară de Soare. Fenomenul astromonic va fi al 15-lea din acest secol. Fenomenul apare atunci când Luna trece printre Pământ și Soare, lăsând la vedere doar un inel strălucitor.

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 14:29
Fenomen spectaculos pe cerul României în acest weekend: „Inelul de foc”

Fenomenul astronomic va fi vizibil în România, în dimineața de duminică, 21 iunie, între orele 8 și 9. 

Cei care doresc să vada mai bine eclipsa pot merge la Complexul Astronomic din Baia Mare care va organiza sesiuni de observare pentru public, în curtea instituției.

Acest eveniment solar anual are loc în timp ce Luna trece prin faţa Soarelui, acoperindu-i doar centrul şi lăsând în urmă un inel de lumină, vizibil pe cer. 

Iar în Bârlad, la Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” va fi inaugurat, cu această ocazie, cel mai mare telescop din România pentru observaţii solare, destinat publicului.

Complexul Astronomic Baia Mare va organiza observaţii pentru public cu ocazia eclipsei parţiale de Soare, a informat, marţi, instituţia.

Întrucât următoarea eclipsă solară inelară se va produce doar peste un an, pe 10 iunie 2021, eclipsa solară parţială din 21 iunie 2020 este ocazia perfectă pentru astronomii amatori şi pentru specialişti de a se bucura de spectacolul cosmic al întâlnirii celor doi aştri marcanţi de pe cer, Soarele şi Luna, într-o eclipsă vizibilă din Sudul şi Estul Europei, mare parte din Asia, nordul Australiei, Pacificul şi Oceanul Indian„, menţionează comunicatul.

Conform aceleiaşi surse, observaţiile astronomice sunt programate să aibă loc în 21 iunie 2020, dimineaţa, între orele 8,00 – 9,00, în curtea Observatorului Astronomic din municipiul Baia Mare.

Eclipsele inelare se produc atunci când Luna se află mai departe de Terra, apărând astfel mai mică pe cer, iar discul lunar nu acoperă în întregime Soarele (ca în cazul eclipselor totale de Soare), fiind vizibil un inel solar luminos.

În România, această eclipsă inelară de Soare va fi observată ca eclipsă parţială de Soare, cu evidenţierea, în fapt, a unui fragment din discul lunar suprapus Soarelui. Chiar şi aşa, având în vedere raritatea relativă a fenomenului, din perspectivă astronomică, eclipsa din dimineaţa zilei de 21 iunie este binevenită„, se mai arată în comunicatul Complexul Astronomic Baia Mare.


loading...