Fenomenele meteo extreme nu părăsesc România. Directorul ANM anunță că temperaturile o iau iar razna

Fenomenele meteo extreme nu părăsesc România, după ce furtunile au făcut prăpăd în sudul țării. Zeci de localități s-au inundat, în timp ce vântul a smult copaci și acoperișuri.

01 iun. 2022, 08:37
Fenomenele meteo extreme nu părăsesc România. Directorul ANM anunță că temperaturile o iau iar razna

Totuși, se pare că în următoarea perioadă vremea va fi la polul opus. În intervalul 2-6 iunie ne apropiem de valori de 33 de grade Celsius, dar putem resimţi chiar 35 de grade.

„Este o perioadă favorabilă pentru producerea acestor tipuri de fenomene, pentru că temperaturile în creştere pe parcursul zilei, căldura acumulată cu o cantitate mai mare de umezeală în atmosferă, reprezintă ingredientele principale pentru dezvoltarea unor astfel de sisteme convective generatoare de furtuni”, declarat șefa ANM, Elena Mateescu, la Antena 3, în emisiunea lui Mihai Gâdea.

Citește și: Cod ROŞU de ploi torenţiale şi grindină în Bucureşti. A fost emis mesaj Ro-Alert VIDEO

Temperaturile vor crește, începând de mâine

Directorul ANM, Elena Mateescu a vorbit și despre ce se va întâmpla cu vremea din România, începând de mâine.

„Mâine (miercuri, 1 iunie 2022 – n.red.) consemnăm valori de până la 31 de grade şi cel mai călduros interval, cel puţin din prima săptămâna a lunii iunie, se va înregistra în intervalul 2-6 iunie când ne apropiem de valori de 33 de grade Celsius şi această cantitate mare de umezeală în atmosferă va genera şi un disconfort relativ ridicat”, a adăugat Mateescu.

Potrivit directorului ANM, vom resimţi temperaturile ca fiind mai mult de 33-34 de grade. „Putem resimţi chiar 35 de grade, pragul unei zile de caniculă”, a avertizat Elena Mateescu.

Potrivit acesteia, nu este exclus ca şi în zilele următoare să avem manifestări de instabilitate atmosferică, să avem din nou averse torenţiale însoţite de vijelii şi izolat căderi de grindină.

Ploaie torențială și grindină, ieri în București

Pentru prima oară în istorie, Bucureştiul este sub Cod roşu de furtună, iar ruperea de nori a inundat oraşul în ultima zi de primăvară. Anumite cartiere s-au transformat într-o adevărată Veneţie, cu străzi şi subsoluri inundate, iar grindina a lovit cu putere.

Citește și: Se întorc furtunile în România. ANM a emis cod galben de ploi şi vijelii pentru jumătate de țară

ANM a emis inițial o avertizare Cod portocaliu de ploi torenţiale pentru Capitală şi pentru judeţele Gorj, Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, apoi un avertisment Cod roșu de ploi torențiale pentru București. Populația din Capitală a fost avertizată să se adăpostească prin mesaje RO-ALERT.