Fericirea este preţioasă. Ocupă-te singur de asta

Una dintre cele mai mari greșeli pe care cineva le poate face vreodată este să încerce să îi facă pe cei din jur fericiți.

05 aug. 2019, 10:36
Fericirea este preţioasă. Ocupă-te singur de asta

Nu este nimic greșit în a le oferi motive celor din jurul tău să fie fericiți, să le trimiți mesaje de dragoste, dar nu trebuie să faci acest lucru sacrificându-ți propria fericire.

Dacă vei încerca să îi mulțumești pe toți cei din jurul tău, sunt foarte multe șanse să renunți la ceea ce îți dorești tu și să îți modifici planul pe care îl aveai initial, astfel încât să se muleze perfect pe dorințele celorlalți.

O altă remarcă foarte imporantă ce poate fi făcută în legătură cu acest subiect este faptul că este cu neputință să mulțumești pe toată lumea. Lumea este atât de diferită, vrea atât de multe lucruri și are atătea păreri diferite față de același lucru, încât ajungerea la un numitor comun este de-a dreptul imposibilă.

Dacă încerci să îi faci fericiți pe ceilalți și să îi mulțumești mai mult decât pe tine, vei realiza, destul de târziu, din păcate, că acest lucru a fost extrem de solicitant din punct de vedere emoțional și sufletește și că, atunci când ai tras linie, ai ajuns la concluzia că nu prea ai mai făcut nimic din ceea ce îți doreai tu să faci initial și pentru tine.

Încă din perioada în care eram foarte mici, foarte tineri, părinții, bunicii, personale apropiate ne-au spus că, în viață, vom face și lucruri care nu ne plac și că trebuie să acceptăm să facem sau să nu facem lucrurie pe care ni le dorim, deoarece îi deranjează pe ceilalți sau le dau prilej de a vorbi.

De câte ori nu vi s-a spus să nu vă îmbrăcați într-un anumit fel , să nu mergeți într-un anumit loc, să nu vă împrieteniți cu anumite persoane și așa mai departe, pentru că poate fi un pilej de bârfă? Ei bine, acestea au fost momentele în care, fără să vă dați seama, ați început să faceți lucruri pentu a-i mulțumi pe ceilalți.

După ce trec atât de multe zile, săptămâni sau chiar luni în care tot ceea ce faceți este să le faceți pe plac celorlalți, ajungeți să vă dați seama că a început să vă copleșească o stare de tristețe, de nemulțumire, de neîmplinire. Poate că nu vă dați seama care este cauza acestor stări, dar ele sunt cauzate de faptul că ați pus fericirea voastră pe planul 2 și fericirea celorlalți a fost mult mai importantă decât ceea ce vă doriți voi, de fapt.

Odată ce ați început să conștientizați acest lucru, deja sunteți cu un pas mai aproape de momentul în care veți renunța la acest obicei toxic din viața voastră.

Cu timpul, veți înțelege că, de fiecare dată când renunțați la propria fericire în detrimentul fericirii celorlalți, vă provocați o durere interioară. Renunțați la lucrurile care vă fac fericiți și care vă fac să vă simțiți împliniți și vă recalculați acțiunile, pentru a-i mulțumi pe cei din jur.

Cel mai bun exemplu poate fi dat de faptul că, dacă partenerul tău fumează și tu nu suporți mirosul de țigară, îl vei lăsa să fumeze lângă tine, doar ca să nu îl deranjezi.

Pentru a te simți fericită, împlinită, dar și apreciată de ceilalți, vei fi de acord, chiar dacă nu procedezi într-un mod corect, să îi mulțumești pe toți cei din jurul tău, doar ca să nu simți cum ești atacată din toate părțile de replici acide.

Dacă acesta este drumul pe care alegi să îl parcurgi, vei începe, poate chiar fără să îți dai seama, să cauți mereu aprobarea celorlalți, pentru tot ceea ce faci. Vei ajunge să simți nevoia ca mereu să se dea cineva cu părerea, să îți spună dacă e bine sau nu și mereu va trebui să fie cineva care să te aprobe în deciziile pe care le iei.

Ți se pare ciudat dacă îți spunem că vei ajunge să suferi dacă cei din jurul tău te vor plăcea? Ei bine, acest lucru este adevărat. Dacă ție îți pasă mai mult de părerea celor din jur decât de propria fericire, fericirea ta va fi în mâinile lor. Cuvintele pe care le spun la adresa ta și faptele pe care le fac față de tine îți vor influența starea, dar și imaginea ta față de propria persoană.

Cu timpul, vei ajunge să crezi că fericiea ta stă în cât de mulțumiți sunt cei din jur de tine și de ceea ce faci, de ceea ce spui.  Dacă acest lucru nu se întâmplă, anxietatea își va face loc în viața ta. Te vei confrunta cu această stare și, dacă nu o tratezi și dacă nu încetezi să îi pui pe ceilalți pe primul loc, iar pe tine pe al doilea, te vei confrunta și cu depresia, lucru ce este mult mai grav și mult mai greu de rezolvat.

Primul pas pe care îl vei face spre așa zisa vindecare va fi să pui piciorul în prag, Vei vedea, însă, că este mult mai greu decât pare, si vei începe să te întorci la vechile obiceiuri. Vei începe să te asiguri că ceea ce vrei tu să faci sau ceea ce vrei tu să spui este pe aceeași lungime de undă cu ceea ce vor ceilalți de la tine. Fără să îți dai seama, sau doar ca să te simți tu fericită și împlinită, vei începe să te duci unde vor ceilalți.

Gândește-te ce vrei să faci cu viața ta. Întreabă-te dacă vrei să trăiești viața așa cum ți-o dorești tu sau vrei să o trăiești după cum vor alții.

Ce trebuie tu să știi este faptul că viața ta și fericirea ta stau doar în mâinile tale și că nimeni nu este în măsură să îți spună cum să îți trăiești viața. Fă ceea ce te face pe tine fericită, fără să mai dai explicații nimănui. Trăiește viața așa cum vrei, bucură-te de ea cât de tare și cât de mult poți, fă ceea ce îți place.