Fermierii bulgari au vărsat cisterne cu lapte la vamă şi au blocat graniţa cu România

Agricultorii de la sud de Dunăre continuă protestele spre deosebire de cei din România. Într-un gest extrem, ei au vărsat laptele din cisterne și au blocat granița cu România.
Filip Stan
07 feb. 2024, 19:44
Fermierii bulgari au vărsat cisterne cu lapte la vamă şi au blocat graniţa cu România

​Fermierii bulgari, care au vărsat lapte din cisterne la vamă și au blocat din nou granița cu România, anunță că protestele se extind ca durată.
Fermierii au continuat să protesteze în Bulgaria, au blocat pentru a doua zi la rând podul de peste Dunăre la Ruse, au deversat o cisternă cu lapte și au organizat un marş cu maşini agricole lângă punctul de control de la graniţă.

Protestatarii bulgari s-au alăturat de mai multe zile acțiunilor similare din Europa. Ei spun că sunt nemulțumiți de taxele crescute pe producția lor și pe faptul că cerealele din Ucraina vin la prețuri mici, iar ei sunt nevoiți să vândă sub prețul pieței, ceea ce le diminuează considerabil profiturile. Fermierii au declarat că nu vor renunța la manifestații până când Guvernul nu găsește soluții la revendicările lor. Ieri, fermierii bulgari au blocat vama timp de două ore, așa că la vama Giurgiu s-au creat cozi de kilometri de TIR-uri care au așteptat apoi peste trei ore ca să treacă în Bulgaria.

Haos în fața Parlamentului European de la Bruxelles! Fermierii protestatari au provocat incendii și au aruncat cu ouă în instituție. În clădire se află și Klaus Iohannis
Reprezentanţi ai Asociaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli au anunțat că durata acţiunilor de protest va creşte în fiecare zi – cu excepţia weekendului, când nicio şosea nu va fi închisă – până când cererile fermierilor vor fi satisfăcute, scrie Agerpres, citând BTA.

Fermierii cer o revizuire a propunerilor pentru distribuirea ajutoarelor şi a bugetului, care să prevină falimente în masă în agricultura bulgară, precum şi garanţii clare pentru schimbări legislative care să asigure sustenabilitatea sectorului.

Miercuri, ministrul agriculturii Kiril Vatev a prezentat iniţiativele legislative pe care echipa sa le pregăteşte pentru a soluţiona criza în sector în urma solicitărilor primite din partea ONG-urilor. Aceasta a avut loc în timpul reuniunii publice a Comisiei pentru Agricultură, Alimentaţie şi Silvicultură, care s-a desfăşurat la Ministerul Agriculturii la iniţiativa lui Vatev.

Înaintea reuniunii, ministrul a luat parte la o discuţie în Consiliul de Miniştri împreună cu premierul Nikolai Denkov.

„Am pregătit principalele puncte din noul memorandum pe care îl propunem să-l semnăm cu fermierii. Obiectivul este clar: deblocarea procesului cât mai rapid posibil, ceea ce va permite guvernului să sprijine producătorii de cereale care au suferit pierderi în 2023”, a spus Denkov.

Klaus Iohannis, despre criza fermierilor din Uniunea Europeană: „Patru ani ne-a luat să ne dăm seama anumite lucruri”
El are prevăzută o întâlnire cu reprezentanţii sectorului miercuri seară pentru a ajunge la un acord cu guvernul asupra tuturor punctelor noului memorandum.

Peste 100 de fermieri au protestat miercuri pentru a doua zi la rând în Vama Giurgiu – Ruse, unde au vărsat lapte din cisterne. Ei au organizat un marş cu maşini agricole lângă punctul de control de la graniţă. Frontiera a fost blocată și marți, iar coloanele de TIR-uri care nu au mai putut înainta au ajuns la câțiva kilometri. De altfel, marţi, proteste ale fermierilor au avut loc în peste 80 de zone din Bulgaria.

Podul 2 de peste Dunăre de la Vidin a fost, de asemenea, blocat pentru a doua zi la rând.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!