Fermierii, obligaţi să plătească asigurări în caz de secetă sau calamităţi naturale

Fermierii care încasează subvenții de la APIA vor fi obligați să achite o cotizație la un Fond Mutual care urmează să fie creat. În caz de secetă sau calamități naturale, fermierii vor fi despăgubiți din acest Fond.

12 aug. 2015, 08:07
Fermierii, obligaţi să plătească asigurări în caz de secetă sau calamităţi naturale

Se solicită o modificare în legislație prin care să se introducă o obligativitate a fermierilor care primesc subvenții, plăți de la APIA, de a intra cu o cotă foarte mică în Fondul Mutual. În felul acesta ne asigurăm că lucrurile funcționează mult mai bine. Este solicitarea pe care au făcut-o federațiile fermierilor pentru a porni un astfel de proiect„, a declarat la TVR ministrul Agriculturii Daniel Constantin.

Având în vedere legalitatea acestei măsuri, ministrul Agriculturii a declarat: „Dacă există un acord general, nu cred că este vreo problemă. Mai ales că vorbim și de plăți care se fac din bugetul național. Ca atare pentru componenta bugetului național cred că putem să introducem o astfel de chestiune. Dacă există, repet, acordul tuturor federațiilor fără de care nu am introdus niciodată o astfel de modificare. În noul PNDR avem suma de 200 de milioane de euro care stă și așteaptă să se constituie acest Fond Mutual. În caz de secetă, inundații, etc. companiile de asigurări îi despăgubesc pe fermieri doar pentru 30% din suprafața afectată. Sunt două federații foarte mari ale fermierilor, Pro Agro și LAPAR și o să avem discuții cât de curând cu reprezentanții lor„.