Fermierii reclamă „haosul de pe piața cărnii de porc” înainte de Crăciun

Ioan Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), susține că în România, "piața e jumătate piața comercială de unde orășenii se aprovizionează, și cealaltă jumătate unde se află porcii crescuți în gospodărie, iar asta va avea influență asupra prețului într-un mod clar și diferit”.

05 dec. 2023, 09:41
Fermierii reclamă „haosul de pe piața cărnii de porc” înainte de Crăciun

Românii se pregătesc de Crăciun, iar de pe masa de Sărbători nu vor lipsi preparatele din carne porc tradiționale. Anul acesta, românii vor mânca multe produse din carne de porc de importat.

Numărul porcilor crescuți anul acesta în fermele din România este la aproape jumătate față de 2016. Din cele 37,5 kilograme de carne de porc mâncate în medie în fiecare an de un român, doar maximum 7 kilograme provin de la animale crescute în fermele din România.

Citește și: Decebal, porcul gigant de 423 kg, a ajuns sub formă de cârnaţi şi caltaboşi la familii amărâte

România importă carne de porc din Spania, Ungaria, Germania și Polonia. Producția internă de carne de porc acoperă doar 20% din necesarul de consum de la noi, potrivit digi24.ro.

Citește și: Crăciun 2023: 1800 de lei pentru un porc sacrificat de 100 kg, jumătate din bani vin de la primărie

„Spania e de departe pe primul loc, are cea mai mare producție și disponibilitate către export. Spania are supraproducție de carne de porc. Noi am cerut să fie un control asupra comerțului, problema e că nu există niciun fel de control. În această vară a ieșit legea porcului, girată prin vot în parlament de ministru. Cerem doar să se respecte niște reguli, pentru că, în haosul de pe piața cărnii de porc, dacă nu avem reguli în contextul pestei porcine africane, la anul vom avea și mai puțini porci”, a declarat Iaon Ladoși, președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).