Fermierii vor fi despăgubiţi cu sume considerabile pentru pierderile cauzate de secetă. Ce sume vor primi aceştia

Din cele 2,9 milioane de hectare însămânţate în toamnă, aproape 1,4 milioane de hectare au fost calamitate, mai mult sau mai puţin, urmând ca toţi cei care au avut pierderi să fie despăgubiţi, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros. 

RomaniaTV.net
29 mai 2020, 13:44
Fermierii vor fi despăgubiţi cu sume considerabile pentru pierderile cauzate de secetă. Ce sume vor primi aceştia

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a mai declarat că Ministerul Economiei îi va ajuta pe fermieri să-şi cumpere echipamente pentru a uda recolta. 

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Muncii realizează o schemă de sprijin pentru fermierii care angajează sezonieri şi muncitori zilieri. Pentru muncitorii sezonieri, s-a identificat o sumă de 50 de milioane de euro. 

Citeşte şi: Preşedintele CCIR: Suntem ţara în care se moare de secetă la un kilometru de Dunăre; nu se poate să facem agricultură pe acatiste

„Pentru despăgubirile la secetă se vor oferi sume considerabile. Nu putem avansa acum o valoare, nu vrem să creăm expectanţe. Am spus încă de la începutul acestui fenomen că vom despăgubi pe toţi cei care au avut pierderi din cauza acestei secete, care, spun specialiştii, nu a mai fost întâlnită în ultimii 40-50 de ani. Echipele care constată dimensiunea pagubelor lucrează inclusiv sâmbăta şi duminica, astfel încât, până pe 15 iunie, să fie centralizate toate datele privind suprafeţele, culturile şi locaţiile acestora, pentru a gândi o schemă de sprijin pentru despăgubiri. Ei nu au mai fost despăgubiţi în ultimii zece ani niciodată pentru secetă”, a declarat ministrul Oros. 

Citeşte şi: Klaus Iohannis a promulgat legea privind scutirea de la plata taxelor în cazul utilizării apelor subterane pentru irigaţii

În ce priveşte irigaţiile, ministrul Agriculturii a declarat că vor beneficia de o strategie serioasă de gestionare a apei şi se vor reprioritiza aceste lucrări, irigaţiile fiind doar o parte componentă a strategiei.

„Deşi domnul Daea spunea că mi-a dat la cheie o suprafaţă irigabilă de 840.000 de hectare. Sigur, pe hârtie erau 840.000 de hectare. Faptic, se irigă în mod real pe 320.000 de ha (…) Şi s-ar putea, dacă pornim săptămâna viitoare două staţii care nu au fost pornite din 1992, la Sultana şi la Făurei, să mai prindem vreo 70.000 de hectare, maxim”, a subliniat Adrian Oros.