Festival antic importat din Spania şi adus la Arad

Festivalurile antice care sunt o adevărată afacere turistică pentru multe oraşe europene încep să apară timid şi în România. Un grup de antreprenori din Arad vrea să importe un asemenea eveniment spectaculos din Spania, care aduce sute de mii de turişti şi produce zeci de milioane de euro.

RomaniaTV.net
19 nov. 2019, 12:43

Astfel, la Arad va fi transpus în mai 2020 un eveniment desfășurat de 3 decenii încoace în Cartagena, în Spania. În cadrul acestuia, mii de oameni participă activ la recrearea atmosferei și a evenimentelor de acum mai bine de 2.000 de ani, din războaiele dintre cartaginezi și romani. „Este un eveniment la care participă 6000 de oameni, toți voluntari, într-un oraș de 220 de mii de oameni care devine unul de peste 600 de mii, cu un impact economic foarte important, demonstrat de faptul că este atestat acum ca eveniment de interes turistic internațional. Ne dorim să ajutăm la construirea unor asemenea evenimente pretutindeni în lume”, sustine José Antonio Meca Martínez, Președintele Federației Sărbătorilor cartaginezilor și romanilor, prezent zilele trecute în România.

Voluntarii spanioli vor veni la Arad și vor munci pentru a organiza prima ediție a acestui eveniment în afara granițelor Spaniei. „Vrem să creeam o atmosferă de sărbătoare la Arad, un eveniment cultural în care, pe lângă războiul dintre cartaginezi și romani, se vor îmbina mai multe perioade și evenimente istorice, cum ar fi războaiele daco-romane. Un eveniment de o așa amploare va face Aradul o importantă destinație turistică, atrăgând oameni din toată România”, adaugă Eduardo José Conesa de Gracia, vicepreședintele federației din Cartagena.

Arădenii de la InTimes Concept sunt cei care vor bazele acestui eveniment cultural, cu sprijinul autoritățile locale, dar cu fonduri atrase în special de la parteneri privați. Marius Simion, fondatorul firmei a fost la fața locului și a văzut ce transformare incredibilă se petrece în micuțul oraș spaniol în timpul fiestei. La ultima ediție, echipa InTimes Concept au devenit de-ai casei, cinând în campamentul voluntarilor transformați în trupe cartagineze și legiuni romane, și devenind singurul partener cu care federația spaniolă a început o colaborare pentru organizarea festivalului și în afara Cartagenei, în toți cei 30 de ani de existență. „De ce Arad? Pentru că seamănă foarte mult cu Cartagena, este îmbibat de istorie iar numărul de locuitori este similar și este mai ușor de virusat. În primii trei ani vom aplica conceptual cartagienzo-roman așa cum se desfpșoară de atâția ani în Spania, urmând ca la cea de-a patra ediție să ne facem propriul scenario de reconstruire a istoriei, cu războaiele daco-romane”, susține Simion.

Evenimentul care are loc în Cartagena, timp de 10 zile din luna septembrie adună sute de mii de vizitatori, efectele economice și sociale fiind semnificative.
Iar organizatorii speră că același fenomen va putea fi replicat și în Arad. „În Cartagena, în timpul celor 10 zile de fiesta se încasează circa 11 milioane de euro. În același timp, acolo tinerii părăsesc mult mai greu orașul după vârsta de 18 ani, ceea ce așteptăm să se întâmple și la noi, Ne dorim să schimbăm mentalitatea tinerilor”, adaugă Ciprian Cristea co-fondator al InTimes Concept.

La invitația partenerilor români și cu implicarea ambasadei Spaniei și a consulatului din Timișoara, reprezentanții Federației și ai primăriei din Cartagena au venit de mai multe ori la Arad, fiind cuceriți de localnici. Acum, singura problemă este una mai puțin obișnuită – și anume cum și pe cine să alegi dintre cei 5000 de voluntari cartaginezi implicați an de an în organizarea fiestei care vor toți să participe și la evenimentul de la Arad!