Festivalul de film NexT 2012: De la filme pentru copii, la scurtmetraje proiectate la Cannes

Festivalul Internaţional de Film NexT îşi aşteaptă publicul cinefil, în perioada 28 martie - 1 aprilie, la Cinema Scala şi Cinema Studio din Bucureşti, cu programe variate, de la filme pentru copii la scurtmetraje proiectate la Cannes, dar şi cu secţiuni în premieră, informează organizatorii.

RomaniaTV.net
20 feb. 2012, 16:20
Festivalul de film NexT 2012: De la filme pentru copii, la scurtmetraje proiectate la Cannes

Printre programele NexT, competiţia rămâne şi în acest an secţiunea cea mai puternică din festival, care aduce la Bucureşti scurtmetraje din toată lumea. Realizată de criticul de film Andrei Gorzo şi de coselecţionerul Irina Trocan, competiţia NexT 2012 cuprinde 27 de titluri, din cele peste 1.200 de filme propuse.

După cum dezvăluie directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, competiţia acestei ediţii conţine câteva filme incisive despre sexualitate, de pildă scurtmetrajele „În intimitate” (regia: Francisco Javier Rubio Rodrigo, Huesca International Film Festival), „Infern” (regia: Carlos Conceiçaõ, IndieLisboa 2011) şi „Girl” (regia: Fijona Jonuzi, Goteborg IFF, Upssala IFF).

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost înfiinţat în memoria regizorului Cristian Nemescu şi a sound designer-ului Andrei Toncu. Scurtmetrajul cel mai apropiat de spiritul filmelor celor doi este, în concepţia lui Andrei Gorzo, „filmul «Aglaée», ai cărui eroi sunt puberi înfierbântaţi şi al cărui admirabil pariu este să prezinte o fată cu dizabilităţi ca pe o fiinţă atrăgătoare sexual, capabilă să îi facă KO pe ameţiţii de băieţi de vârsta ei, prin aerul de superioritate pe care îl inspiră”. Scurtmetrajul a fost recompensat cu menţiunea specială a juriului şi premiul ADAMI pentru interpretare feminină la Festivalul Internaţional de Film de la Clermont-Ferrand.

Pentru Andrei Gorzo, filmul cel mai emoţionant din competiţie este „Pe malurile Mediteranei”, al lui Olivier Py, în care regizorul întreprinde o „căutare a timpului pierdut”, prin arhiva cinematografică a propriei familii, ce constă din înregistrări făcute de părinţii săi, cu o cameră de amator, în anii ’60 şi ’70. Scurtmetrajul a fost prezentat în competiţia Festivalului Internaţional de la Clermont-Ferrand 2012 şi a Festivalului Internaţional de Film din Montpellier 2011.

Un alt film aparte este, aşa cum declară Irina Trocan, „In Loving Memory” (regia: Jacky Goldberg) pe care îl apreciază ca fiind o mostră sensibilă de cinema experimental sau ca pe un film clasic captivant prin încâlceala lui. Realizatorul filmului, Jacky Goldberg, revine la NexT după ce anul trecut a fost invitatul festivalului, la seminariile dedicate criticii de film. Jacky Goldberg este regizor de origine franceză, producător, critic de film pentru revista Les Inrockuptibles. A regizat patru scurtmetraje, iar cu cel mai recent, „In Loving Memory”, a participat la Festivalul de Film de la Clermont-Ferrand.

Din programul competiţional din acest an nu lipsesc nici scurtmetrajele româneşti. Printre acestea se numără admirabilul debut în regie al actorului Dorian Boguţă, un mediumetraj intitulat „De azi înainte”. „Situaţia filmului e tare: suspectând că fiul său adolescent ar fi gay, un bărbat convenţional încearcă, după cum ar spune el, să-l «vindece»”, rezumă Gorzo.

Despre cel mai recent scurtmetraj al regizorului Adrian Sitaru, „Chefu'”, prezent de asemenea în competiţie, criticul ne spune că prezintă o scenă de şuetă lungă, animată şi comică din care sar scântei în toate direcţiile. Scurtmetrajul a avut premiera internaţională anul acesta, la Festivalul de Film de la Rotterdam.

România este reprezentată în competiţia NexT şi prin scurtmetrajele „O mie de lucruri în comun”, de Sarra Tsorakidis, şi „Hello Kitty”, de Millo Simulov. Andrei Gorzo declară că producţiile locale sunt atât de bune, încât, dacă ar face parte din juriu, nu ar şti pe care să o susţină pentru premiul pentru cel mai bun film românesc. „Dacă ar fi după mine, probabil că la categoria asta s-ar lăsa cu menţiuni”, conchide Gorzo.

Scurtmetrajele din competiţie concurează pentru Trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Român şi Kodak CineLabs România, premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, oferit de Institutul Cultural Român, premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră, oferit de Institutul Cultural Român, premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, premiul publicului şi premiul publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară şi în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României.

Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.