Fetiţa de 5 ani care a suferit transplantul de ficat la Institutul Fundeni a murit

Rebeca, fetița care a suferit un transplant de ficat, din cauza unei boli rare, a murit miercuri la Institutul Clinic Fundeni.

18 mai 2022, 13:24
Fetiţa de 5 ani care a suferit transplantul de ficat la Institutul Fundeni a murit

Vestea i-a șocat pe părinți și pe toți cunoscuții. Din păcate, fetița a suferit mai multe complicații, era un copil subnutrit și cu imunitatea foarte scăzută.

Fata suferea de boala rară Wilson, deși inițial s-a spus că ea ar fi suferit de hepatita misterioasă.

Transplantul de ficat fusese realizat cu succes pe 2 mai, la Institutul Fundeni. Medicii anunțau atunci că starea fetiței după operație era stabilă și se afla sub supraveghere în secția de Terapie Intensivă. Operația a durat 5 ore, iar medicii spuneau că evoluția lent favorabilă se datora statusului de denutriție al pacientei, severității bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic în urgență și unor infecții virale din antecedentele recente care au impact immunologic și hematologic.

Citește și Institutul Clinic Fundeni: Starea fetiţei cu transplant hepatic este critică

Vestea salvatoare pentru Rebeca și pentru părinții săi venise în ultima clipă de la un donator în vârstă de 17 ani. ”A fost un donator de 17 ani, ceea ce a permis să se preleveze mai multe organe, a trebuit să mergem cu elicopterul până acolo și înapoi cu organul pentru a ajunge la timp pentru a putea fi transplantat”, a spus medicul de la Fundeni Vitachki Guenadiy.

Medicii de la Institutul Clinic Fundeni – Sectia Clinica ATI III anunțaseră, în urmă cu câteva săptămâni, că era în stare staţionară, că grefa hepatică era funcţională, dar că pacienta era intubată şi ventilată mecanic.

”Întotdeauna suntem rezervaţi în prognostic. Am avut o perioadă extrem de dificilă în managementul fetiţei, imediat după ce s-a pus noua grefă, în sensul că grefa respectivă, deci fragmentul pe care l-a primit, a avut o întârziere de funcţie care a fost un fel de siderare, ca să spun aşa, se numeşte scanning al grefei. A fost o perioadă în care a necesitat, în continuare, măsuri extrem de invazive de terapie intensivă. (…) A avut o perioadă în care sângele nu s-a coagulat, extrem de hipotermă, deci a fost un moment chiar foarte dificil. Dar după terapia intensivă făcută, după ce a ajuns şi în reanimare şi am continuat cu măsurile de terapie intensivă, în acest moment suntem optimişti, deci şi-a reluat diureza. Grefa funcţionează, parametrii de coagulare s-au normalizat în urma măsurilor”, a declarat medicul Dana Tomescu, şef secţia ATI din Institutul Clinic Fundeni.

Citește și Noi detalii despre fetiţa de 5 ani în urma transplantului de ficat: Grefa hepatică este funcţională