Fetiţa din India cu cap de extraterestru a fost operată. Vezi cum arată acum! GALERIE FOTO

O fetiţă din India, suferindă de hidrocefalie, o boală rară care i-a mărit capul de trei ori şi îi ameninţa viaţa, a fost operată de o echipă de medici din New Delhi, după o campanie de mediatizare a cazului ei.

15 mai 2013, 15:55

După ce cazul Roonei Begum, o fetiţă de 1 an şi jumătate din India, suferindă de hidrocefalie a fost prezentat cu câteva luni în urmă de tabloidul britanic The Sun, care precizase că părinţii ei sunt săraci şi nu au bani de tratamente şi operaţii, s-au primit donaţii din toată lumea, iar o echipă de medici din India s-a oferit să o opereze pe nefericita copilă.

Medicii de la un spital din New Delhi i-au scos fetiţei din cap, printr-un dispozitiv special, o cantitate de lichid cu o greutate de aproximativ o jumătate din greutatea corporală totală a micuţei, scrie tabloidul britanic.  

Medicul chirurg Sandeep Vaishya a declarat că operaţia „a decurs perfect, peste aşteptări. Categoric, a fost un succes, dar este prea devreme să anticipăm cum va fi viaţa ei în continuare”. Deocamdată, medicii au reuşit să îi micşoreze dimensiunile capului cu peste o treime, drenându-i lichidul pintr-un tub, către abdomen, de unde poate fi absorbit mai uşor de organism.

Dar Roona nu a scăpat încă de problemele ei de sănătate. Ea mai are nevoie de diferite tratamente, între care şi de „fizioterapie intensivă” pentru a ajunge să ducă o viaţă normală. Muşchii gâtului ei sunt subdezvoltaţi şi are nevoie să fie bine hrănită pentru a căpăta forţă. Trebuie să îşi fortifice trupul pentru a putea să înveţe să meargă, să stea jos, să aibă o viaţă normală”, a mai spus Vaishya, citată de The Sun.

Tatăl ei, Abdul, de 26 de ani, muncitor la o fabrică de cărămidă care câştigă mai puţin de 4 dolari pe zi, spune că tot timpul s-a rugat să se întâmple „un miracol”. Doi studenţi norvegieni, Jonas Borchgrevink şi Nathalie Krantz, care au văzut fotografia fetiţei pe internet, au lansat o campanie online şi au strâns astfel 34.000 de lire sterline pentru a ajunta familia fetiţei să îi facă tratament, alte eventuale operaţii şi să o hrănească aşa cum trebuie.