Filme de Kim Ki-Duk şi Peter Greenaway, la Bucureşti

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

RomaniaTV.net
19 nov. 2012, 10:41
Filme de Kim Ki-Duk şi Peter Greenaway, la Bucureşti

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) începe marţi şi va prezenta 87 de pelicule semnate de nume celebre, precum Kim Ki-Duk, Terry Gilliam şi Peter Greenaway, lungmetraje premiate la Locarno şi Veneţia, dar şi capodoperele cineaştilor suprarealişti de la Centrul Pompidou.

Noua ediţie a BIEFF va avea loc de marţi până duminică, la Cinema Scala şi Cinema Elvira Popescu din Capitală.

„Ne interesează foarte mult filmele-experimente care au curajul să meargă în zone mai puţin explorate. Sunt foarte multe filme bune în România, în zona narativului, a ficţiunii narative realiste. Ne interesează însă să vedem ce se întâmplă mai departe”, a declarat Adina Pintilie, curator al programului internaţional BIEFF.

Ediţia de anul acesta a festivalului va începe marţi, la Cinema Scala, cu premiera celui mai recent film semnat de controversatul regizor coreean Kim Ki-Duk, „Pieta”, câştigătorul Leului de Aur de la Veneţia.

Înainte de proiecţia filmului „Pieta”, BIEFF va prezenta cel mai recent film al lui Terry Gilliam, „The Wholly Family”, o comedie-aventură suprarealistă recompensată cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la gala Academiei de Film Europene.

Invitat special al ediţiilor anterioare BIEFF, cineastul britanic Peter Greenaway va veni şi în acest an la Bucureşti, pentru a susţine misiunea educaţională a evenimentului, fiind începând cu acest an, preşedinte onorific al festivalului. La numai câteva zile dupa premiera internaţională în cadrul Festivalului de Film de la Roma, „Goltzius and the Pelican Company”, cel mai recent lungmetraj semnat de Peter Greenaway, va fi proiectat la gala de închidere BIEFF, duminică, la Cinema Scala.

Filmul-surpriză de sâmbătă seară, de la ora 22.00, de la Cinema Scala, este „Keyhole”, în regia lui Guy Maddin, cu Isabella Rossellini şi Jason Patric. Filmul spune povestea unui tată ratat, gangsterul Ulise Pick, care se întoarce acasă, după o lungă absenţă. Bărbatul trebuie să traverseze coridoarele încurcate pentru a ajunge la camera unde soţia sa îl aşteaptă cuminte. 

Programul special prezentat de Centrul Pompidou din Paris aduce, de asemenea, o surpriză pentru spectatorii BIEFF. Proiecţia cuprinde câteva dintre cele mai importante capodopere cinematografice ale avangardei suprarealiste, filme ce influenţează practicile vizuale experimentale până astăzi. Între acestea se numără „The Seashell and The Clergyman” (Germaine Dulac), o captivantă şi macabră explorare a erotismului şi violenţei reprimate, care va fi acompaniat live la pian de Mircea Tiberian, vineri, de la ora 18.00, la Cinema Elvira Popescu.

Timp de şase zile, la Cinema Scala şi Elvira Popescu, publicul va avea ocazia să vizioneze şi câteva dintre cele mai îndrăzneţe filme ale anului, titluri premiate la mai importante festivaluri internaţionale de profil, precum Berlin, Oberhausen, Cannes, Veneţia sau Locarno. Vor fi în total peste 80 de filme experimentale, dintre care 40 în competiţia internaţională.

În paralel cu proiecţiile BIEFF, timp de cinci zile, realizatori de film, artişti, performeri şi compozitori din România, Austria, Luxemburg, Italia şi Ungaria vor lucra în echipe în cadrul workshop-ului Nisi Masa şi vor produce scurtmetraje-experimente care vor avea premiera la BIEFF, vineri, de la ora 18.00, la Cinema Scala.

Pe de altă parte, joi, de la ora 12.00, la Cinema Elvira Popescu, va avea loc seminarul susţinut de François Bonenfant, Head of Studies la Studioul Naţional de Artă Contemporană Le Fresnoy din Franţa, unul dintre cele mai importante centre de creaţie artistică din Europa.

Tot joi vor avea loc proiecţiile a două dintre cele mai importante festivaluri internaţionale de film, partenere BIEFF. De la ora 21.00, la Cinema Elvira Popescu este programată secţiunea specială Quinzaine des Realisateurs, care revine la BIEFF cu cele mai interesante scurtmetraje ale ediţiei de anul acesta – 90 de minute de experimente cinematografice captivante, prezentate în premieră în România.

De la 20.30, la Cinema Scala va fi proiectat programul special al Festivalului Internaţional de Scurtmetraje Oberhausen, cu titluri care au întrunit aprecierea juriului evenimentului, creaţii vizuale inovatoare, care abordează fără compromisuri probleme politice şi culturale de mare actualitate.

Intrarea la proiecţiile şi evenimentele conexe BIEFF este liberă, în limita locurilor disponibile.

Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine şi este susţinut, printre alţii, de Centrul Naţional al Cinematografiei, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Universitatea Naţională de Arte, Le Fresnoy Studio National des Arts Contemporains, MNAC Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Romania Film, Fundaţia Konrad Adenauer, Forumul Cultural Austriac, Goethe Institut, UNIFRANCE, Institutul Francez, Ambasada Republicii Koreea, 360 Revolution, Jameson.