Financial Times: Vladimir Putin i-a promis lui Emmanuel Macron că nu va ataca Ucraina. Rusia îşi va retrage mii de militari din Belarus

Vladimir Putin i-a promis lui Emmnuel Macron, în timpul negocierilor de luni, că Rusia nu va întreprinde noi acțiuni militare împotriva Ucrainei, scrie Financial Times.

08 feb. 2022, 08:15
Financial Times: Vladimir Putin i-a promis lui Emmanuel Macron că nu va ataca Ucraina. Rusia îşi va retrage mii de militari din Belarus

„Oficialii francezi au declarat că Vladimir Putin a luat măsuri pentru a detensiona criza din Ucraina. El a promis că nu va întreprinde noi „inițiative militare” și a fost de acord să retragă mii de trupe rusești din Belarus după finalizarea exercițiilor planificate”, scrie Financial Times. Emmanuel Macron a spus că Putin l-a asigurat că este pregătit să vorbească despre detensionarea situaţiei, a mai informat ziarul.

Macron a mai declarat că i-a propus luni omologului rus Vladimir Putin „construirea de garanţii de securitate concrete” pentru toate statele implicate în criza ucraineană, după un tete-a-tete de cinci ore care a avut loc la Moscova.

Preşedintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a mă angaja în această logică şi de dorinţa sa de a menţine stabilitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei„, a adăugat preşedintele Macron în cadrul unei conferinţe de presă comune, în care a menţionat „termeni de convergenţă” între Rusia şi Franţa, fără a da detalii.

La rândul său, liderul de la Kremlin a dat asigurări că este gata să facă totul pentru a se ajunge la compromisuri şi pentru a se evita o escaladare militară a conflictului ruso-occidental din jurul Ucrainei.”De partea noastră, vom face totul pentru a găsi compromisuri care să poată satisface pe toată lumea„, a declarat Putin, asigurând că nici el, nici preşedintele Macron nu vor un război Rusia-NATO care „nu ar avea niciun câştigător”.”Trebuie găsită o soluţie pentru a ieşi din această situaţie„, a estimat preşedintele Putin.

Citeşte şi Europa se confruntă cu „cel mai periculos moment” pentru securitatea sa de la încheierea Războiului Rece, spune şeful diplomaţiei europene

Preşedintele rus a declarat că unele din ideile omologul său francez vizând dezamorsarea crizei pot face posibilă realizarea de progrese.”Unele din ideile sale, din propunerile sale (…) sunt posibile pentru a pune bazele unor progrese comune„, a afirmat Vladimir Putin în cadrul conferinţei comune de presă, deşi a considerat că este prematur să le expună public. „Cât despre acordurile de la Minsk, indiferent dacă sunt în viaţă, sau au ori nu perspective, cred că pur şi simplu nu există altă alternativă„, a declarat liderul rus.

Preşedintele Putin a mai spus că va continua să încerce să obţină răspunsuri din partea Occidentului la principalele sale cerinţe de securitate, deşi a precizat că SUA şi NATO le-au „ocolit” în răspunsurile oficiale trimise Moscovei luna trecută.”Nu cred că un dialog se opreşte aici”, a spus Vladimir Putin, adăugând că Rusia va trimite în curând răspunsul său scris la reacţiile NATO şi SUA.

Citeşte şi SUA avertizează: O invazie fulger a Rusiei în Ucraina s-ar solda cu 50.000 de morţi în rândul civililor

Preşedintele francez a declarat că este sigur că intensificarea contactelor diplomatice în criza ucraineană va produce rezultate.”Împreună, sunt sigur că vom obţine un rezultat, chiar dacă nu este uşor”, a spus Macron. El a adăugat că „următoarele zile vor fi decisive şi vor necesita discuţii intense, pe care le vom continua împreună”.