Finlanda pregăteşte un sistem de mobilizare accelerată a rezerviştilor în contextul crizei din Ucraina

Armata finlandeză a anunțat joi că pregătește un sistem de mobilizare accelerată a rezerviștilor în contextul crizei din Ucraina și al nevoilor de securitate ale țării, stat vecin Rusiei. 

25 iun. 2015, 15:15
Finlanda pregăteşte un sistem de mobilizare accelerată a rezerviştilor în contextul crizei din Ucraina

Armata a început chestionarea rezerviștilor pentru a ști ‘dacă sunt gata să se alăture trupelor mai rapid decât prevede legea, adică trei luni’, a declarat colonelul Mika Kalliomaa, responsabil pentru relațiile cu presa. El a refuzat să comenteze cu privire la trupele vizate sau sarcinile prevăzute pentru acești rezerviști.

Finlanda, care nu este stat membru al NATO, are o frontieră de 1.340 de kilometri cu Rusia. Întrebat despre legătura dintre această măsură și actualul conflict din Ucraina, colonelul Kalliomaa a răspuns că există de fapt o legătură. ‘Contextul de securitate din jurul Finlandei și Europei s-a schimbat. Toate aceste schimbări în context au început cu criza’ din Ucraina, a spus el, potrivit Agerpres.

Citeşte şi SUA plasează echipamente militare în ţările aliate NATO din Europa, printre care şi România

Posibila accelerare a mobilizării este ‘un lucru pe care îl facem pentru a ne asigura că pregătirea noastră va fi suficient de rapidă’, a explicat el. Serviciul militar este obligatoriu pentru bărbați în Finlanda, aceștia rămânând rezerviști până la vârsta de 60 de ani.

Finlanda a remarcat în ultimii ani o creștere a activității militare ruse în apropiere de frontiera sa, în și deasupra Mării Baltice, chiar și încălcări ale spațiului său aerian de către avioane rusești.