Finul lui Toni Greblă, la DNA: Am atât de mulţi BANI că nu ştiu ce să mai fac cu ei. Am fost băiat DEŞTEPT

Omul de afaceri Ion Bîrcină, finul judecătorului Curţii Constituţionale Toni Greblă, a fost adus cu mandat la DNA şi a declarat că îi dădea frecvent bani lui Greblă, pentru că "aşa este între rude". Înainte de audiere, Bîrcină a spus că este "băiat deştept" şi are "atât de mulţi bani" că nu ştie ce să mai facă cu ei. La plecare, i-a ironizat pe procurori şi a declarat că el nu are afaceri: "Trimit ţigăncile la furat, la ghicit.... Mai vreţi altceva? Păi da, suntem proxeneţi".

22 ian. 2015, 10:19
Finul lui Toni Greblă, la DNA: Am atât de mulţi BANI că nu ştiu ce să mai fac cu ei. Am fost băiat DEŞTEPT

Omul de afaceri gorjean Ion Bîrcină a spus, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că le dădea des bani cu împrumut rudelor sale, inclusiv judecătorului Curţii Constituţionale Toni Greblă.

„N-am dat mită în viaţa mea la nimeni. Am fost doar un băiat deştept, nu m-a protejat niciodată, în nimic, în nicio afacere. Eu am multe afaceri, am atât de mulţi bani că nu ştiu ce să mai fac cu ei”, a spus finul lui Greblă.

Întrebat dacă i-a dat bani şi lui Greblă, Bîrcină a răspuns: „Păi ne dăm de la tată la fiu, de la fiu la tată…”

Ion Bîrcină este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri de etnie romă din judeţul Gorj.

În octombrie 2012, Ion Bîrcină a fost trimis în judecată de DNA, alături de alţi trei parteneri de afaceri de-ai săi, pentru că ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, pentru a-i fi atribuit preferenţial un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, în perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În iulie 2013, Bîrcină a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar, în timp ce Olosz Gergely a fost condamnat la şapte ani de închisoare. În prezent, dosarul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, după ce magistraţii au stabilit că Tribunalul nu era competent să judece cauza, întrucât fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenţa Curţii de Apel. Următorul termen în acest proces este stabilit pentru 13 februarie.

CITEŞTE ŞI Toni Greblă, la DNA: Ce susţin procurorii nu are legătură cu CCR. Îmi periclitează imaginea, mă deranjează

În ianuarie 2012, Ion Bîrcină a fost reţinut pentru 24 de ore, pentru mărturie mincinoasă, într-un dosar care viza un bărbat din Gorj condamnat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani. La momentul respectiv, Bîrcină a fost eliberat din arestul IPJ Gorj după 24 de ore, el plecând de la sediul Poliţiei Gorj cu un bolid de lux care avea în parbriz ecuson de liberă trecere eliberat de Senatul României. În acest dosar, Bîrcină a fost reprezentat de soţia lui Toni Greblă, avocata Mihaela Greblă.

În aprilie 2010, Bîrcină a organizat o nuntă fastuoasă pentru fiica sa, pentru mai multe zeci de minute el plătind trei elicoptere care să stea în zbor deasupra Porţii Sărutului, pe parcursul ceremoniei de căsătorie. Toni Greblă, care atunci era senator PSD de Gorj, a fost naş al fiicei lui Bîrcină.

_____________________________________________________________________

La ieşirea de la DNA, Ion Bîrcină a spus că nu s-a ocupat vreodată de exporturi şi că nu a apelat la influenţa naşului său.

„N-am dat nicio mită, că n-ai cum să dai mită lu’ taica, niciodată, nicăieri”, a spus finul lui Greblă.

Bîrcină a ironizat acuzaţiile procurorilor şi a arătat că nu s-a ocupat niciodată de exporturi, adăugând că atâta vreme cât Toni Greblă este naşul său, îi mai cumpără acestuia două autoturisme de lux.

Omul de afaceri a mai arătat că procurorii DNA au capacitatea de a identifica afacerile ilegale. „Ce credeţi, că dacă am făcut afaceri ilegale nu le găsesc ăştia?”, a mai spus el.

Nu am dat nicio mită lu’ naşu meu, că nu poţi să dai…Nici din Rusia, nici din Turcia, nu am adus niciun gram. Am luat şapte conserve, de mostră, şi am ajuns aici”, a adăugat Bîrcină.

În legătură cu presupuse afaceri în energie, Bîrcină a continuat declaraţiile în notă ironică, afirmând că a făcut astfel de afaceri, respectiv „de bec până la stâlp”.

Întrebat ce afaceri face, concret, Bîrcină a declarat: „Eu? N-am afaceri eu. Trimit ţigăncile la furat, la ghicit…. Mai vreţi altceva? Păi da, suntem proxeneţi, noi suntem proxeneţi. De ce ne întreabă pe noi de Curtea Constituţională? Noi suntem proxeneţi, de ăştia de furăm, ducem, furăm…”.

Întrebat în legătură cu un dosar penal mai vechi al său, Bîrcină a precizat că sentinţa prin care era condamnat în respectivul dosar a fost casată, iar cazul este în continuare în faza de judecată.

Omul de afaceri a mai spus că nu a fost niciodată în vizită la Curtea Constituţională, arătând că ar fi fost în schimb, de numeroase ori, în Senat: „Am fost la peste 200 de senatori”. Întrebat de jurnalişti şi ce a făcut în ultimii cinci ani, Bîrcilă a răspuns: „Am iubit”.

Ion Bîrcină este suspectat de cumpărare de influenţă, respectiv că i-ar fi dat mai multe bunuri lui Toni Greblă, pentru ca acesta să intervină în sprijinul firmelor sale.

Judecătorul Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost şi el dus de anchetatori cu mandat la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde procurorii i-au adus la cunoştinţă că este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.

CITEŞTE ŞI TONI GREBLĂ, judecător CCR, URMĂRIT PENAL pentru corupţie şi constituire de grup infracţional organizat

În acelaşi dosar, generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu este audiat la DNA, fiind şi el adus cu mandat.

Acesta este audiat de procurorii DNA în dosarul în care Toni Greblă este urmărit penal pentru mai multe fapte, printre care și trafic de influență.

Toni Greblă, fost senator în Parlamentul României şi judecător la Curtea Constituţională, este urmărit penal de DNA pentru infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie. El este suspectat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi constituirea de grup infracţional organizat.

Greblă este acuzat că în perioada 2010-2015 a pretins și primit de la Ion Bîrcină foloase necuvenite în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici să îndeplinească și să urgenteze îndeplinirea unor acte în folosul firmelor controlate de acesta.