Firea a vizitat un centru unde sunt găzduiţi orfani din Ucraina: Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism

De la începutul crizei umanitare, în România au fost identificaţi 597 de copii proveniţi din servicii sociale din Ucraina, din care în prezent mai sunt în sistemul de protecţie specială din România 257 de copii.
Filip Stan
23 mart. 2022, 19:16
Firea a vizitat un centru unde sunt găzduiţi orfani din Ucraina: Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a vizitat, miercuri, un centru din Sectorul 4 al Capitalei unde sunt găzduiţi 17 copii orfani din Ucraina. „Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism. I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noştri şi nu le va lipsi nimic de la haine şi alimente, până la servicii medicale”, a afirmat ea. În România au fost identificaţi 597 de copii proveniţi din servicii sociale din Ucraina, din care 257 mai sunt în sistemul de protecţie specială din ţara noastră.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, Gabriela Firea, a vizitat un centru de primire în regim de urgenţă din Sectorul 4 al Capitalei, care a devenit casă pentru 17 orfani, refugiaţi din Ucraina. Vizita a avut loc în prezenţa lui Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România, şi a primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, se arată într-un comunicat al ministerului.

Gabriela Firea, mesaj ferm pentru autorităţile din Ucraina. „Toţi orfanii se vor întoarce acasă, când se va termina războiul şi niciunul nu va fi dat spre adopţie”
„Întâlnirea cu aceşti copii a fost una foarte emoţionată. Situaţia lor era oricum una dificilă, fiind fără părinţi, iar acum sunt şi departe de locul căruia îi spuneau casă, alungaţi de un război pe care nu-l înţeleg. Am văzut în ochii lor suferinţă, dar şi mult optimism. I-am asigurat că-i tratăm ca pe copiii noştri şi nu le va lipsi nimic de la haine şi alimente, până la servicii medicale. Suntem în legatură permanentă cu toate direcţiile judeţene de protecţie a copilului, care fac o treabă excelentă, dar şi cu autorităţile din Ucraina”, a afirmat Firea.

Cei 17 copii ucraineni, 6 băieţi şi 11 fete, au vârsta între 16 şi 18 ani şi au ajuns în centrul din Sectorul 4 în urmă cu o săptămână, cu ajutorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie. Potrivit legislaţiei naţionale, dar şi angajamentelor pe care statul român şi le-a asumat în cazul minorilor ucraineni neînsoţiţi, pentru aceşti copii s-a instituit măsura de protecţie special – plasament în regim de urgenţă în acest centru.

„Mulţumim autorităţilor române pentru eforturile pe care le-au depus şi le depun pentru a ne ajuta în aceste clipe extrem de grele pentru Ucraina. Copiii sunt un tezaur al nostru, deoarece ei sunt viitorul nostru. E o temă foarte sensibilă şi sunt convins că aceşti copii vor fi şi mai tari atunci când vor veni acasă, atunci când vom birui şi când vom face totul ca în Ucraina să fie pace. Până atunci vom fi liniştiţi de soarta acestor copii care se află pe teritoriul României”, a declarat Rohovei Păun, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în România.

Orfanii sunt însoţiţi de două reprezentante ale autorităţilor din Ucraina, care la rândul lor au venit în România cu proprii copii, doi băieţi şi o fată. Copiii urmează un program educaţional normal şi zilnic participă la cursurile online susţinute de cadre didactice de la şcolile din Ucraina la care sunt înscrişi, unii dintre profesori fiind chiar ascunşi în buncăre.

Potrivit Ministerului Familiei, starea copiilor este bună şi ei primesc din partea specialiştilor DGASPC Sector 4 toată îngrijirea de care au nevoie, mese calde, îmbrăcăminte sau produse de igienă.

„Astăzi este o zi în care am constatat că putem vedea un zâmbet pe faţă copiilor. Mai presus de orice suntem oameni şi într-un moment atât de greu pentru Europa. Îi asigur pe copii că ne vom ocupa de educaţia lor, timpul lor liber, pentru că astăzi sunt oaspeţiinoştri şi fac parte din familia sectorului 4, din familia Bucureştiului şi din familia României în general”, a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse este în permanentă legătură cu Ambasada Ucrainei la Bucureşti şi asigură autorităţile ucrainene că toţi orfanii se vor întoarce în ţara lor, când se va termina războiul.

Guvern: De la începutul lunii februarie şi până în prezent, au intrat în România peste 550.000 de cetăţeni ucraineni

Guvernul a informat, miercuri, că din 10 februarie şi până în prezent au intrat în România 553.831 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.268 au solicitat o formă de protecţie din partea statului roman. De asemenea, ţara noastră poate asigura la nivel naţional aproximativ 400.000 de locuri de cazare pentru refugiaţi.

În ultimele 24 de ore, în România au intrat 9.295 cetăţeni ucraineni, 4.602 direct din Ucraina, 3.279 din Republica Moldova şi 1.414 din alte state, arată un comunicat de presă al Guvernului.

Conform sursei citate, până în prezent nu au fost înregistrate cazuri de infracţiuni din sfera traficului de persoane sau exploatării prin muncă împotriva cetăţenilor ucraineni sau comise de cetăţeni ucraineni.

De asemenea, două elicoptere civile ucrainene au depus un plan de zbor, cu tranzitarea României, având destinaţia finală Turcia. Aparatele de zbor nu sunt implicate în conflictul din Ucraina, neavând capacităţi militare şi nu vor staţiona în România, opririle fiind doar cu scopul de a realimenta.

Gabriela Firea, semnal de alarmă: „Sunt peste 1,3 milioane de copii afectaţi de sărăcie sau excluziune socială în România”
Refugiaţii din Ucraina pot folosi, începând cu 13 martie 2022, o aplicaţie pentru a alege cele mai eficiente rute de tranzit din Romania

Datele sunt furnizate în limba română, engleză şi ucraineană, pentru modurile de transport feroviar, rutier şi aerian.

Prin această aplicaţie persoanele refugiate care vor să tranziteze România pot alege cele mai eficiente rute. Aplicaţia poate fi accesată din linkul

Potrivit sursei menţionate, Ministerul Transporturilor, prin CFR Călatori, a transportat zilnic aproximativ 800-900 refugiaţi, gratuit, cu trenuri dedicate. Totodată, Ministerul Transporturilor a creat culoare dedicate la Aeroport Otopeni şi a procesat mii de pasageri, facilitând deplasarea acestora. De asemenea, la aeroport şi în Gara de Nord din Bucureşti au fost instalate corturi dedicate refugiaţilor.

În plus, Aeronave ale Forţelor Aeriene Române, aflate în Serviciul de luptă Poliţie Aeriană, au executat, marţi, o nouă misiune de poliţie aeriană în spaţiul aerian naţional pentru a intercepta şi escorta o aeronavă civilă care opera zborul Turkis Airlines de la Moscova la Istambul, urmare la informarea organelor de trafic aerian civile despre o alertă cu bombă la bordul aeronavei.

De asemenea,conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României.

Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens, mai indică sursa amintită.

 

DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, imagini incendiare cu cea mai frumoasă româncă! Cum poate să arate actrița la 37 de ani!
Fanatik.ro
Afacerea cu care un străin are un succes nebun în România. Cultivă o plantă ocrotită de lege, un singur fir se vinde cu 20 de lei
Capital.ro
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizie oficială se aplică de sâmbătă, 17 mai
Playtech.ro
Țara din UE care a suspendat Schengen. Reapar controalele la graniță pentru români
DailyBusiness
Atenționare urgentă pentru români. Suedia reintroduce controale stricte la frontiere, suspendând parțial Schengen!
Adevarul
Un clip cu poziția în care dormea un pasager în avion a devenit viral pe TikTok. „A fost așa în timpul unui zbor de trei ore” / „De fapt, nu este o idee rea...”
wowbiz.ro
Gestul sfâșietor făcut de Ionel Ganea după accidentul care i-a băgat băiețelul în comă
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
O comoară ascunsă printre munții României. Locul unde natura alină suferințele
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Amenințare cu bombă la bordul unui avion Ryanair! Pasagerii au rămas blocați în avion, iar pista a fost închisă
Cancan.ro
Cele două ZODII care au parte de noroc divin începând de joi, 15 mai 2025. Jupiter și Venus aduc numai beneficii pentru acești nativi!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia anunțată de Călin Georgescu personal. Toată România aștepta înainte de alegeri: Pregătiți-vă!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
"Nu-i un tată sănătos la cap!" Vecinii lui Ionel Ganea rup tăcerea: "El mergea și copilul..."
Ultimele informații despre starea de sănătate a fiului lui Ionel Ganea. Fostul fotbalist nu se dezlipește de lângă patul micuțului
MediaFlux
Amenzi pentru românii care stau la bloc. Obiceiul care îi poate costa scump
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Șoc pentru justiția din România! Președintele SUA, Donald Trump, dat în judecată; Udrea și Băsescu, citați într-un proces-bombă