Gabriela Firea, semnal de alarmă: „Sunt peste 1,3 milioane de copii afectaţi de sărăcie sau excluziune socială în România”

Gabriela Firea trage un semnal de alarmă şi spune că în România sunt peste 1,3 milioane de copii afectaţi de sărăcie sau excluziune socială. Ministrul Familiei a precizat că în PNRR sunt alocaţi 50 de milioane de euro pentru ca aceşti copii vulnerabili să ducă o viaţă mai bună.

18 mart. 2022, 14:41
Gabriela Firea, semnal de alarmă: „Sunt peste 1,3 milioane de copii afectaţi de sărăcie sau excluziune socială în România”

Gabriela Firea s-a întâlnit vineri cu Jeroen Jutte, şeful de unitate pentru România şi Bulgaria în cadrul Direcţiei Generale Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune a Comisiei Europene, pentru a discuta despre cei 1,3 milioane de copii vulnerabili.

Gabriela Firea: Sunt peste 1,3 milioane de copii afectaţi de sărăcie sau excluziune socială în România

Ministrul Familiei a declarat că 1 din 3 copii nu au acces la servicii medicale, merg cu greu la şcoală sau ar putea ajunge în orice clipă în grija statului.

Citeşte şi Gabriela Firea: „Peste 12.000 de copii au ambii părinţi departe de casă. Numărul celor cu un singur părinte plecat este de şase ori mai mare”

„Protejăm copiii aflați în situații de risc! Am discutat, astăzi, cu Jeroen Jutte, șeful de unitate pentru România și Bulgaria, în cadrul Direcției Generale Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune a Comisiei Europene, despre cei peste 1,3 milioane de copii afectați de sărăcie sau excluziune socială în România.

Garanția pentru Copii, instituită la nivel european, ne va ajuta să ajungem la acești copii, să știm de ei și de situațiile grele în care se află. Și mai important, îi vom putea ajuta! Banii vor veni țintit pentru acces la servicii medicale, sociale, educaționale și orice e nevoie pentru e preveni separarea copiilor de familie”, a declarat ministrul.

Firea a explicat că până acum autorităţile i-au ajutat pe aceşti copii vulnerabili mai mult prin tabere şi excursii, precizând că aceste activităţi nu ţin loc de masa zilnică sau de haine şi rechizite.

„Am explicat că, din păcate, autoritățile s-au gândit până acum să-i ajute pe acești copii mai mult prin tabere si excursii. Sunt în total dezacord! Sunt foarte bune și aceste activități, dar ele nu țin loc de masa zilnică, sănătoasă și caldă, nu țin loc de haine sau rechizite pentru a merge la școală, și sunt un suport social sau emoțional de moment, nu pe termen lung așa cum e nevoie.

Fondurile nerambursabile sunt la îndemâna noastră pentru sprijinirea copiilor care trăiesc în sărăcie. Este o prioritate pentru noi să atragem cât mai mulți bani din Fondul Social European+.

Avem 50 de milioane de euro prin Planul Național de Relansare și Reziliență pe care îi vom cheltui tot pentru a le oferi o viață mai bună acestor copii. La masă cu toți actorii din acest domeniu, punem la punct o lege prin care prevenim separarea copiilor de familia lor și înființăm 150 de centre de zi pentru copiii vulnerabili, cu ajutorul autorităților locale – primării și consilii județene.

În paralel, continuăm munca pentru a transforma toate centrele de plasament din România în case de tip familial – locuri mai prietenoase, mai sigure, mai aproape de sensul cuvântului acasă”, a mai spus ministrul Familiei.

La discuțiile cu delegația Comisiei Europene au participat Elena Tudor, președintele ANPDCA, Cristina Cuculas, secretarul general al ANPDCA, alături de colegii mei din Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Citeşte şi Gabriela Firea, ministrul Familiei, spune: „Stop hărţuirii şi violenței la locul de muncă!”