Firea, apel pentru rezolvarea conflictului de la metrou: Bucureştiul va fi afectat direct şi dacă cineva acolo sus face un calcul cinic

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a reluat, luni, în cadrul Comandamentului de iarnă, apelul pentru rezolvarea conflictului de muncă de la Metrorex, menţionând că bucureştenii vor şti cine este vinovat pentru haosul din Bucureşti, în cazul în care va avea loc greva anunţată de sindicalişti.

RomaniaTV.net
19 nov. 2018, 10:24
Firea, apel pentru rezolvarea conflictului de la metrou: Bucureştiul va fi afectat direct şi dacă cineva acolo sus face un calcul cinic

„Aşa cum am lansat şi ieri, lansez şi astăzi încă o dată un apel către autoritatea centrală, către Ministerul Transporturilor, de a dialoga real şi concret cu liderii de sindicat pentru a găsi o soluţie, să se deblocheze acest conflict de muncă, iar greva să nu mai aibă loc, iar toate aceste proteste să înceteze, găsindu-se o rezolvare a problemelor ridicate de angajaţi. Nu de alta, dar Bucureştiul va fi afectat direct şi dacă cineva acolo sus face un calcul cinic: ‘Lasă că va deconta doar Gabriela Firea’, eu cred că se înşeală. Cetăţenii sunt mult mai inteligenţi decât noi şi vor şti cine sunt vinovaţii pentru haosul din Bucureşti dacă miercuri va avea loc cu adevărat grevă la metrou”, a precizat Firea.

Ea a menţionat că joi va avea loc o şedinţă Consiliului General al Capitalei, unde urmează să fie supusă votului preluarea primelor autobuze Euro 6.

„Avem 20 (de autobuze, n.r.) pentru luna octombrie, 40 pentru noiembrie şi în decembrie mai vin 40. În fiecare lună din anul viitor vor sosi în ţară lunar 40 de autobuze, dar ele trebuie să fie predate printr-o procedură de vot, în CGMB, de la Primăria Capitalei către STB. Aştept cu interes votul de joi, să vedem dacă va fi sau nu afectat de anumite tensiuni politice care nu trebuie să aibă loc atunci când e vorba de interesul primordial al cetăţenilor. Aştept şi eu, ca toţi bucureştenii, să vedem dacă cei trimişi în CGMB vor vota cu gândul la bucureşteni sau la ce li se promite de pe o zi pe alta, adică dacă sunt oameni responsabili sau fripturişti”, a spus Firea.

Gabriela Firea şi-a exprimat speranţa că, odată cu apariţia în Bucureşti a celor 400 de autobuze Euro 6, precum şi a celor 100 de autobuze electrice, 100 de troleibuze, 100 de tramvaie şi 400 de autobuze pe gaz natural comprimat, aflate în licitaţie în această perioadă, bucureştenii să renunţe la maşina personală şi să opteze pentru transportul în comun. Ea a subliniat că măsura va duce la diminuarea poluării şi îmbunătăţirea condiţiilor din trafic.

„Guvernul, Parlamentul, ministerele, primăriile au obligaţii, prin lege. Dar cred că şi noi, toţi ceilalţi, ca cetăţeni, putem să aducem o contribuţie la fluidizarea traficului, prin renunţarea la autoturismul personal, măcar în unele din zilele de pe parcursul săptămânii, dacă nu se poate chiar în toate. Este un bun început”, a declarat Firea.

Andrei Creci, director general Societăţii de Transport Bucureşti, a declarat că, în cazul în care miercuri va avea loc greva angajaţilor Metrorex, se va „suplimenta la maxim” parcul auto, de tramvaie şi de troleibuze al STB.

Unitatea – Sindicatul Liber Metrou (USLM) a anunţat vineri că angajaţii Metrorex vor intra în grevă generală pe perioadă nedeterminată de miercuri, 21 noiembrie, între orele 4,00 şi 16,00, dacă până atunci nu va fi rezolvat conflictul de muncă.