Firea cere testarea gratuită a tuturor românilor pentru COVID-19. „Guvernul Orban a avut o politică de sănătate criminală”

Gabriela Firea, prim vicepreşedintele PSD, cere Guvernului să schimbe actualul protocol prin care sunt testaţi pentru COVID-19 doar persoanele care acuză anumite simptome. Fostul primar al Capitalei acuză autorităţile că nu permit contacţilor să se testeze gratuit în spitalele şi clinicile de stat.

RomaniaTV.net
02 nov. 2020, 10:57
Firea cere testarea gratuită a tuturor românilor pentru COVID-19. „Guvernul Orban a avut o politică de sănătate criminală”

Gabriela Firea a făcut aceste declaraţii în cadrul unei conferinţe de presă, după ședința Biroului Permanent Național al PSD.

„PSD solicităm ferm Guvern să dispună în regim de urgenţă  schimbarea protocolului de testare a cetăţenilor. Suntem singura ţară europeană care a rămas încremenită în proiectul iniţial şi anume gratuit de către statul român, prin spitalele de stat, doar pacienţii care au doar simptome: febră, frisoane, dureri în gât.

Din păcate, li se refuză contacţilor acestor persoane să se testeze gratuit. Nu toţi românii au venituri substanţiale.

În acest moment, la o clinică privată un test poate să ajungă şi al 500 de lei. Costul nu poate fi suportat de familii numeroase”, a precizat prim vicepreşedintele PSD.

De asemenea, Gabriela Firea acuză Guvernul că „nu vrea să testeze în masă populaţia”.

„Cerem Guvernului să schimbe definiţia de caz şi Ministerul Sănătăţii, prin DSP-uri, să intrume toate persoanele care sună la DSP pentru a se testa către clinici de stat ca să poată fi testate gratuit”, a spus fostul edil.

Firea îl acuză pe Orban că i-a „furat” proiectul de testare în Bucureşti. „Probabil a vrut să vadă ce a blocat”

Fostul edil a mai afirmat că în acest week-end, premierul Ludovic Orban s-a aflat pe Arena Naţinoală „să vadă ce ce au blocat în primăvară pentru că am pregătit o testare extinsă în Bucureşti, la Arena Naţională”.

„Ne-au informat că vor să se retragă din motive care ne sunt nouă străine. Iată că premierul confirmă politica sanitară bună pe care am promovat-o la nivelul municipiului Bucureşti, pentru că a anunţat că împreună cu noua conducere a Primăriei Capitalei va sprijini un program de testare extinsă în Bucureşti, la Arena Naţională, proiectul pe care eu împreună cu Institutul „Matei Balş” l-am iniţiat”, a menţionat Firea.

„Guvernul Orban a avut o politică de sănătate criminală nu doar în Bucureşti, ci şi întreaga ţară. Nu înţelegem de ce la noi, în România, se ocoleşte cea mai bună variantă pentru a limita SARS-COV-2”, a mai precizat Firea.

Ce trebuie să faci dacă suspectezi că eşti infectat cu coronavirus. Premierul a anunţat suplimentarea echipajelor care fac teste COVID