Firea, despre lărgirea la 4 benzi a Şoselei Fabrica de Glucoză: Lucrarea se va finaliza în această primăvară

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că "lărgirea la 4 benzi a Şoselei Fabrica de Glucoză, din zona foarte aglomerata Pipera, avansează", "astfel, în funcţie de condiţiile meteorologice, lucrarea se va finaliza în această primăvară".

RomaniaTV.net
25 ian. 2020, 12:07
Firea, despre lărgirea la 4 benzi a Şoselei Fabrica de Glucoză: Lucrarea se va finaliza în această primăvară

„Lărgirea la 4 benzi a Şoselei Fabrica de Glucoză, din zona foarte aglomerata Pipera, avansează. Constructorul lucrează la modernizarea benzilor de circulaţie vechi. După deschiderea circulaţiei pe cele două benzi nou construite, lucrările s-au mutat pe bucata veche a şoselei. În mai puţin de o lună, au fost realizate lucrări de decopertare şi desfacere a vechilor straturi de asfalt pe toată lungimea între Şoseaua Petricani – Nod A3 şi Bd. Barbu Văcărescu. De asemenea, a fost realizată săpătura necesară îmbunătăţirii terenului de fundare şi o parte dintre lucrările necesare la reţeaua de apă şi canal”, afirmă Gabriela Firea, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Ea spune că, în perioada următoare, vor fi realizate lucrări de repoziţionare a reţelei de gaze pe anumite zone şi o parte dintre branşamentele necesare.

„Pe tronsonul nou construit, urmează finalizarea lucrărilor de la intersecţia cu strada Intrarea Chefalului şi a reţelei de iluminat public. Astfel, în funcţie de condiţiile meteorologice, lucrarea se va finaliza în această primăvară”, mai spune Firea.

Potrivit primarului general, proiectul noii şosele presupune lărgirea la 4 benzi, două pentru fiecare sens de circulaţie, a arterei de 1,8 km lungime, între Şoseaua Petricani – Nod A3 şi Calea Floreasca. Fiecare bandă va avea 3,5 metri lăţime, iar trotuarele vor include şi o pistă pentru biciclişti cu o lăţime de 1,5 metri pentru fiecare sens.

Dirigenţia de şantier este realizată de Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti.

Executarea lucrărilor este realizată de asocierea Straco Grup – Tracon – Primacons Group, iar costul actualizat se ridică la circa 48 de milioane de lei fără TVA.