Firea: ”Finalizăm pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor”. Vor fi alimente și produse la preț redus, ajutor bănesc de la stat

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că este aproape de finalizare pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor care conţine, în total, 10 măsuri.

27 apr. 2023, 15:43
Firea: ”Finalizăm pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor”. Vor fi alimente și produse la preț redus, ajutor bănesc de la stat

Ministrul Gabriela Firea a anunțat că pregătește un pachet de măsuri pentru creșterea natalității și susținerea familiei. Pachetul include TVA redus la 5% la produsele pentru copii, cum ar fi lapte pentru sugari sau preparate pentru sugari ori copiii mici sau o cotă redusă de TVA pentru livrarea scaunelor auto pentru copii. O altă măsură ar fi pentru familiile cu venituri de maximum 8.000 de lei pe lună care vor primi un ajutor de 1.500 de lei pe lună, pentru achitarea serviciilor cu educaţia copiilor, grădiniţe, creşe, after-school.

Citește și: Gabriela Firea: ”8 din 10 copii români se confruntă cu lipsuri. Prin Legea PREVENIRII separării copilului de familie acești copii vor fi ajutați!”

„Finalizăm pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor. Vă prezint, mai detaliat, câteva dintre măsurile incluse în acest pachet, la care lucrăm alături de Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. TVA redus la 5% la produsele pentru copii. Preţurile se vor reduce semnificativ la următoarele produse: – lapte special pentru sugari, în recipiente închise ermetic; – preparatele pentru sugari sau copiii mici, la fel ca si cele din carne, omogenizate, dietetice, cum sunt carne, peşte, legume, fructe, condiţionate pentru vânzarea cu amănuntul, în recipiente de maximum 250 grame. De asemenea, îmbrăcămintea şi accesoriile de îmbrăcăminte pentru sugari, şerveţelele şi scutecele pentru cei mici vor avea TVA redus”, a scris Gabriela Firea, joi pe Facebook.

Citește și: Se dau 1.500 de lei pentru familiile cu mulți copii. Gabriela Firea: „Vom lansa și cardul care va presupune reduceri la diferite servicii și produse”

Firea a adăugat că vor mai fi măsuri precum cotă redusă de TVA pentru livrarea scaunelor auto pentru copii. Totodată, voucherul Materna în valoare de 2.500 lei poate fi folosit de viitoarele mame, după săptămâna a zecea de sarcină, pentru consultaţii şi analize care nu sunt decontate prin sistemul de asigurări de sănătate.

„Am propus, de asemenea, ca aplicarea cotei reduse de TVA şi pentru livrarea de scaune auto pentru copii. Vom urmări, după ce va intra în vigoare acest proiect, ca marile magazine să nu ridice artificial preţul produselor menţionate, aşa cum s-a întâmplat de multe ori până acum, astfel încât această reducere de TVA să fie de un real ajutor familiilor cu copii. Programul social de interes naţional de prevenire a afecţiunilor care pot apărea în timpul sarcinii „MATERNA”. Voucherul Materna este gândit pentru a veni în sprijinul viitoarelor mame, după săptămâna a zecea de sarcină, este în valoare de 2.500 de lei şi poate fi folosit pentru consultaţiile şi analizele necesare în timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate. Programul social de interes naţional de prevenţie „Un copil, un zâmbet”. Am primit mesaje de la mame care ne roagă să găsim o soluţie pentru acoperirea preţului tratamentelor stomatologice ale copiilor. Venim cu un ajutor în valoare de 1500 de lei, pentru copiii între 10 şi 17 ani cu probleme dentare, care au indicaţie de la medicul stomatolog. Programul social de interes naţional de asigurare a cheltuielilor pentru educaţia timpurie „EDUCAŢIE PENTRU TOŢI” Pentru familiile cu venituri de maximum 8.000 de lei pe lună, venim cu un ajutor de 1.500 de lei pe lună, pentru achitarea serviciilor cu educaţia copiilor, grădiniţe, creşe, after-school. Vrem să ajutăm cât mai multe familii tinere”, a explicat Firea.

„Pachetul legislativ pentru creşterea natalităţii şi susţinerea familiilor conţine, în total, 10 măsuri. Orice sprijin din partea parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, şi a reprezentanţilor societăţii civile este binevenit. Doar împreună, în echipă, cetăţeni – Guvern – Parlament putem reuşit să oprim declinul demografic fără precedent în care se află ţara noastră”, a completat Firea.

Ministrul PSD a mai spus că, „din păcate, România se confruntă cu aceeaşi problemă a celorlalte state europene, de scădere drastică a natalităţii, astfel că avem în vedere şi măsuri care s-au dovedit a avea succes în alte ţări în care există ministere dedicate familiei înfiinţate cu zeci de ani în urmă”.

„Vă voi ţine la curent cu progresele pe care le facem în legătura cu orice proiect pe care îl avem în vedere. Comunicarea onestă şi transparenţa sunt principiile de la care nu am abdicat vreodată”, a mai precizat Gabriela Firea.