Fiscul anulează din oficiu dreptul firmelor de a recupera TVA

Fiscul poate anula din oficiu dreptul firmelor de a deduce TVA, dar vor continua să colecteze TVA pentru stat. Societăţile care pierd astfel calitatea de plătitor de TVA vor fi trecute într-un registru ANAF.

RomaniaTV.net
26 ian. 2012, 11:32
Fiscul anulează din oficiu dreptul firmelor de a recupera TVA

Aceste firme nu vor mai putea să-şi deducă TVA, dar vor avea obligaţia de a o plăti, potrivit OUG 125/2011, care a modificat Codul fiscal. Conform noiilor reglementari, , care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, persoanele impozabile al caror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu sunt obligate în continuare să depună Declaraţia privind taxa colectată  şi s-o plătească statului lunar.

 

Fiscul poate hotărî anularea înregistrării ca plătitor de TVA pentru firmeie declarate inactive, cele cu inactivitate temporară sau cele cu infracţiuni în cazierul fiscal.

 

De asemenea, firma mai poate rămâne fără înregistrare dacă timp de 6 luni n-a trecut nici o operaţiune în decontul de TVA. La fel se întâmplă şi în cazul în care într-un semestru nu se depune nici un decont. Aceste prevederi se aplică numai în cazul societăţilor pentru care perioada fiscală este luna sau trimestrul.

 

Detalii găsiţi la Articolul 153 aliniatul 9 din Codul fiscal