Fiscul îi înregistrează din oficiu pe cei care nu depun declaraţiile la termen

Persoanele fizice, persoanele juridice, entitățile fără personalitate juridică, precum și sediile secundare care au obligația înregistrării ca plătitori de impozit pe salarii, dar care nu depun în termenele prevăzute de legislația în vigoare declarația de înregistrare fiscală, sunt înregistrate fiscal din oficiu, sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, scrie Profit.ro.

08 oct. 2016, 08:38
Fiscul îi înregistrează din oficiu pe cei care nu depun declaraţiile la termen

Procedura de înregistare fiscală din oficiu nu se va aplica persoanelor fizice care dețin cod numeric personal și sunt supuse impozitului pe venit, cu excepția persoanelor fizice care desfășoară actvități economice în mod independent sau exercită profesii libere.

Practic, ANAF a actualizat printr-un proiect de ordin procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea unei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală conform legii. Până acum, aceasta era prevăzută de Ordinul 714/2012.

Înregistrarea fiscală se realizează din oficiu, pe baza constatărilor proprii ale ANAF sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale.

Solicitarea trebuie să fie însoțită de copii de pe documentele care au stat la baza formulării acesteia.

ANAF va trimite o notificarea celor care ar urma să fie înregistrați din oficiu care reprezintă și invitație în vederea audierii.