Fiul ultimului şah al Iranului prezice căderea Republicii Islamice

Publicat: Joi, 16 Ianuarie 2020 18:47 // Actualizat: Joi, 16 Ianuarie 2020 18:47 // Sursa: romaniatv.net

Prinţul iranian în exil Reza Pahlavi, fiul ultimului şah al Iranului, a prezis miercuri căderea Republicii Islamice în următoarele luni, îndemnând occidentalii să nu negocieze cu regimul de la Teheran, relatează France Presse.
  

La o conferinţă la Washington, el a făcut o paralelă între manifestaţiile iraniene din ultimele luni şi revoluţia islamică ce a condus la răsturnarea tatălui său la începutul anului 1979. "Este doar o chestiune de timp", "cred că este aceeaşi stare de spirit", a spus fostul prinţ moştenitor în vârstă de 59 de ani, care locuieşte într-o suburbie a capitalei SUA.
 
"Durează doar câteva săptămâni sau luni pentru a ajunge la prăbuşirea finală, la fel ca în ultimele trei luni din 1978 înainte de revoluţie", a apreciat el.
 
Opozanţii iranieni aflaţi în exil au prezis deja în mod repetat căderea iminentă a regimului de la Teheran. Cu toate acestea, Reza Pahlavi a dat asigurări că iranienii ar putea "de această dată să simtă această ocazie pentru prima dată în 40 de ani", potrivit Agerpres.
 
Iranienii au ieşit pe străzile multor oraşe din ţară în noiembrie pentru a protesta împotriva creşterii preţului benzinei, dar mişcarea de protest a fost reprimată violent de autorităţi.

Această represiune a făcut peste 300 de morţi, în timp ce liderii americani spun că numărul morţilor ar putea ajunge sau depăşi 1.500.

Vezi şi Persoana care a postat online imaginile cu racheta care loveşte avionul doborât în Iran a fost arestată
 
În ultimele zile, în special în rândul studenţilor de la universitatea din Teheran, noi proteste au izbucnit când armata iraniană a recunoscut că a doborât un avion de linie ucrainean din greşeală, după ce iniţial a negat orice responsabilitate, potrivit Agerpres.

În discursul său la think tank-ul Hudson Institute, Reza Pahlavi şi-a exprimat sprijinul faţă de politica preşedintelui american de "presiune maximă" asupra Republicii Islamice."Este timpul să recunoaştem că acesta nu este un regim normal şi nu îşi va schimba comportamentul", a spus el. "Compatrioţii mei înţeleg că acest regim nu poate fi reformat şi trebuie alungat". El şi-a exprimat opinia că iranienii nu vor să fie sacrificaţi "pe altarul diplomaţiei şi al negocierilor".

Fiul ultimului şah, care a fost un monarh prooccidental şi un aliat apropiat al Statelor Unite, nu s-a referit la perspectiva  restabilirii dinastiei sale. El a spus că este gata să sprijine o vastă coaliţie de iranieni pentru a înlocui regimul actual cu o democraţie laică.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
manifestaţii republica islamică Reza Pahlavi shahul Iranului Teheran
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7790
RON
21 Jan
noapte -3 °
zi 9 °
Ultimele joburi adaugate
24 H