Fizicianul Cristian Presură explică cum funcţionează bomba termobarică: „Se numeşte Tatăl Tuturor Bombelor”

Fizicianul Cristian Presură a explicat marți pe conturile sale de Facebook și Youtube ce este și cum funcționează o bombă cu vid, sau termobarică, în contextul războiului din Ucraina.

01 mart. 2022, 13:49
Fizicianul Cristian Presură explică cum funcţionează bomba termobarică: „Se numeşte Tatăl Tuturor Bombelor”

Cristian Presură a explicat şi de ce bombele termobarice se numesc „bombe cu vid” şi de ce au un efect devastator, fapt pentru care utilizarea lor este interzisă prin Convenţia de la Geneva.

”Un video devenit viral arată explozia unei “bombe cu vid” în Ucraina, o armă interzisă prin Convenția de la Geneva.

Aceasta bombă se numeste “tatăl tuturor bombelor”, fiind cea mai puternică armă, excluzându-le pe cele nucleare. Este folosită în special împotriva clădirilor și a bunkerelor. Cum funcționează?

Bomba conține un gaz ușor inflamabil, aflat sub presiune într-un recipient. Atunci când atinge ținta, bomba eliberează gazul din recipient, care se disipă rapid în camerele din interiorul clădirii.

Citeşte şi: Cele patru scenarii în care Rusia poate lansa un atac nuclear, conform documentului aprobat de Putin în 2020: „Dacă un potenţial agresor atacă teritoriul nostru”

O scânteie ulterioară detonează gazul inflamabil, iar explozia se extinde rapid în toate camerele. De aceea, aceste bombe se numesc termobarice. Efectul devastator nu se oprește aici.

De aici denumirea de “bombe cu vid”, pentru că, din cauza presiunii scăzute, aspiră aerul înconjurător. Aerul se grăbește către zona de presiune scăzută, generând o noua undă de șoc.

Utilizarea bombelor termobarice este condamnată de multe organizații internaționale si interzisă prin Convenia de la Geneva” a scris Cristian Presură pe contul său.

Potrivit abc.net.au, Oksana Markarova, ambasadorul Ucrainei în Statele Unite, a declarat reporterilor, după întâlnirea cu membrii Congresului SUA, că Rusia a folosit o armă termobarică, cunoscută sub numele de bombă cu vid, în invadarea țării sale. Acest lucru nu a fost deocamdată confirmat oficial.

Citeşte şi: Legiunea Internaţională a Ucrainei, gata să primească combatanţi străini. Zelenski a semnat legea prin care îi scuteşte de viză