Fizicianul Peter Higgs, părintele ”particulei lui Dumnezeu”, s-a stins din viață la 94 de ani

A murit fizicianul Peter Higgs, părintele ”particulei lui Dumnezeu”, la vârsta de 94 de ani. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2013 pentru lucrările sale cu privire la ”bosonul lui Higgs”.

09 apr. 2024, 23:10
Fizicianul Peter Higgs, părintele ”particulei lui Dumnezeu”, s-a stins din viață la 94 de ani

Peter Higgs, fizician britanic, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în 2013 pentru lucrările sale cu privire la ”bosonul lui Higgs”, s-a stins din viață la 94 de ani. Anunțul a fost făcut de Universitatea din Edinburgh, potrivit BBC.

”S-a stins liniştit acasă, luni, la 8 aprilie, în urma unei scurte boli”, a transmis, printr-un comunicat, universitatea unde omul de ştiinţă a fost mult timp profesor.

Citește și Cine este Livia Voigt, desemnată cea mai tânără miliardară din lume. La doar 19 ani are o avere de 1,1 miliarde de dolari

Peter Higgs a primit Premiul Nobel pentru Fizică în 2013, împreună cu belgianul François Englert. Ei au fost recompensaţi pentru că au pus bazele teoretice, începând din 1964, care aveau să conducă la descoperirea bosonului (BEH) în 2012, la laboratorul elveţian CERN.

Bosonul lui Higgs este considerat de către fizicieni cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei, o particulă elementară care le conferă masa multor altora, potrivit teoriei ”modelului standard”.

În eforturile de popularizare a acestei descoperiri, bosonul a fost supranumit ”particula lui Dumnezeu”, deoarece el se află peste tot şi este deosebit de insesizabil.

”Peter Higgs era o persoană remarcabilă, un om de ştiinţă cu adevărat dotat, a cărui viziune şi imaginaţie ne-au îmbogăţit cunoştinţele despre lumea care ne înconjoară”, a precizat, citat în comunicat, directorul Universităţii din Edinburgh, Peter Mathieson.

”Munca sa de pionier a motivat mii de cercetători, iar moştenirea sa va continua să inspire mulţi alţii în generaţiile viitoare”, dă el asigurări.

Citește și Soţia ambasadorului Rusiei la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a murit marţi dimineaţă