Flăcări uriașe de 50 de metri, la conducta de gaz dintre Lituania şi Letonia

Conducta de gaz care leagă Lituania şi Letonia a fost afectată vineri de o explozie, dar nu sunt victime şi deocamdată nu există nicio dovadă că ar fi vorba despre un atac, a declarat operatorul lituanian de transport de gaze Amber Grid, informează Reuters.

14 ian. 2023, 13:04

Flăcări la conducta de gaz care leagă Lituania și Letonia în urma unei explozii puternice. Flăcările uriașe au avut loc la gazoductul Amber Grid, care leagă ţările baltice de Polonia.

„În jurul orei locale 17:00 (19:00 GMT) a avut loc o explozie la gazoductul Amber Grid din districtul Pasvalys. Potrivit primelor date, nimeni nu a fost rănit”, potrivit unui comunicat difuzat de grupul Amber Grid.

Citiți și: România a început exportul de gaze către Republica Moldova prin conducta Iași-Ungheni

„Am început imediat să investigăm circumstanţele incidentului şi să asigurăm furnizarea de gaz către consumatori”, a declarat Nemunas Biknius, PDG-ul Amber Grid, conform Agerpres.

De asemenea, televiziunea publică lituaniană LRT a publicat o înregistrare video cu incendiul care se manifestă la locul exploziei, în regiunea Panevezys din nordul Lituaniei.

Flăcările s-au ridicat la aproximativ 50 de metri în aer şi au putut fi zărite de la o distanţă de cel puţin 17 km, a relatat LRT.

Povilas Balciunas, șeful administrației publice din orașul vecin Pasvalys, a declarat că flăcările au început să ardă încă la ora 17.50.

Reprezentanții de la Amber Grid au precizat că gazoductul în care a izbucnit incendiul a fost folosit pentru a furniza gaz în nordul Lituaniei şi a-l transporta în ţara vecină Letonia. Din iunie 2022, Lituania a interzis importul de gaz rusesc, în contextul invadării Ucrainei de către Moscova.

Citiți și: Vicepreşedintele parlamentului lituanian cere implicarea NATO la graniţa cu Ucraina: „O astfel de îmbunătăţire nu ar însemna escaladarea războiului cu Rusia, ci dimpotrivă”