Flash-mob la Cotroceni joi 18 iunie: „Cerem preşedintelui Iohannis să nu promulge legea privind interzicerea educaţiei despre gen”

Asociaţia FRONT va organiza un flash-mob la Cotroceni, joi, pe 18 iunie pentru a îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea privind interzicerea educaţiei despre gen. 

RomaniaTV.net
17 iun. 2020, 10:27
Flash-mob la Cotroceni joi 18 iunie: „Cerem preşedintelui Iohannis să nu promulge legea privind interzicerea educaţiei despre gen”

„Joi, 18 iunie, ora 18:00, veniți la un flash-mob în fața Palatului Cotroceni, ca să-i cerem președintelui Klaus Iohannis să nu promulge amendamentul la Legea Educației Naționale prin care se interzic referințele la identitatea de gen și teoria de gen în școli, universități și alte spații destinate educației și formării profesionale.

Proiectul de lege inițiat de teologul Vasile Cristian Lungu, senator PMP, interzice predarea noțiunilor care explică că genul este o construcție socială, fiind diferit de sexul biologic cu care oamenii se nasc. Mai mult, în cazul persoanelor transgender, identitatea de gen nu este aceeași cu sexul atribuit la naștere.

Citeşte şi: Elevii şi studenţii îi solicită Preşedintelui României respingerea propunerii privind eliminarea elementelor de gen din educaţie

DISTINCȚIA DINTRE SEX ȘI GEN

Distincția dintre sex și gen este un concept demonstrat științific și consacrat în științele sociale, medicină și psihologie. Aceste noțiuni în spațiul educațional și academic sunt esențiale pentru a înțelege experiențele femeilor și experiențele persoanelor transgender și pentru a preveni și combate discriminarea de gen.
În schimb, discuțiile despre gen sunt instrumentalizate politic de către mișcările ultraconservatoare, cu scopul de a restrânge drepturile femeilor și ale persoanelor LGBTQ, în special drepturile persoanelor trans.

STOP FUNDAMENTALISMULUI RELIGIOS!

Forțe ultraconservatoare și fundamentalist religioase au câștigat teren în țări ca Ungaria, Bulgaria, Polonia și SUA, unde au închis școli și universități din domeniul social legate de feminism, egalitate de gen și LGBTQ. Ele încep să aibă o influență din ce în ce mai mare și în România.

Citeşte şi: Proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare a fost respins în Senat

Ne opunem categoric prevederilor acestei legi, care reprezintă un pericol pentru siguranța atâtor femei și persoane transgender, cât și pentru dreptul tinerilor la educație. Într-o Românie homofobă, transfobă, sexistă, în care viețile fetelor și femeilor sunt constant puse în pericol, în care violența și abuzul sunt normalizate și cultivate, în care agresiunea e parte din istoria socială, ne revoltă asemenea legi prin care educația de gen este brutal anulată. Asemenea legi distrug cadre educaționale și anulează orice gândire critică.

CE FACEM LA FLASHMOB

Vom aduce fiecare coli A4, A2 sau pancarte cu mesaje scrise de mână sau tipărite pe care le lăsăm la intrarea în Palatul Cotroceni (partea dinspre Leu), păstrând distanțarea socială. Nu uitați să purtați masca de protecție!

Citeşte şi: Protest în Piaţa Victoriei! Viorel Cataramă: „Ne cerem drepturile” VIDEO

Prin acest gest simbolic îi cerem Președintelui să întoarcă la Parlament această lege care contravine principiilor constituționale ale nediscriminării, cât și reglementărilor europene și multor convenții internaționale asumate de România – mai ales Convenția de la Istanbul, care joacă un rol esențial în combaterea violenței de gen.

România este abia la începutul drumului pentru egalitate de gen și respectarea drepturilor femeilor și minorităților sexuale. Nu acceptăm niciun pas înapoi! Haideți să nu cedăm obscurantismului, bigotismului și forțelor retrograde!”, se arată în comunicatul transmis de Asociaţie. 

Reamintim că Senatul, cameră decizională a Parlamentului, a adoptat marţi un proiect de lege inițiat de doi parlamentari PMP care interzice în școli, în universități și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, orice referire la identitatea de gen, anunță senatorul USR Vlad Alexandrescu. Concret, legea votată astăzi interzice în școli „activitățile în vederea răspândirii teoriei sau opiniei identității de gen, înțeleasă ca teoria sau opinia că genul este un concept diferit de sexul biologic și că cele două nu sunt întotdeauna aceleași”.