Flashmob pentru educaţia sexuală în şcoli

Apel pentru introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Coaliţia pentru Egalitate de Gen organizează un flashmob, pentru introducerea acestei materii în orar. Voluntarii vor pleca din faţa Guvernului şi vor trece pe la Ministerul Educatiei, Institutul de Ştiinte ale Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Piaţa Unirii.

28 sept. 2015, 09:44
Flashmob pentru educaţia sexuală în şcoli

Coaliţia pentru Egalitate de Gen vrea să tragă la răspundere instituțiile statului pentru situația îngrijorătoare în care se află România în domeniul sănătății sexuale și a reproducerii. România se află pe primele locuri în Europa la rata natalitații la adolescente și la incidența bolilor cu transmitere sexuală. Discriminarea persoanelor LGBTQ și a celor infectate cu HIV/SIDA este la cote alarmante. Iar violurile și violența sexuală au ajuns subiect cotidian de știri.

Evenimentul va avea loc luni, 28 septembrie, începând cu ora 10:00. Conceptul evenimentului este flashmob itinerant – o suită de flashmob-uri în fața mai multor instituții publice. Din punct de vedere vizual, punctul principal va fi să atragem atenția asupra numărului mare de sarcini la adolescente.

În plus, voluntarele şi voluntarii vor împărți flyere cu cifre și statistici relevante.

La început de an școlar, mai multe organizaţii semnalează situația critică din România în care tinerii din învățământul preuniversitar continuă să fie privați de informații cu privire la educația sexuală, care ar putea preveni o multitudine dintre problemele cu care fetele și băieții se confruntă în zilele noastre, de la apariția de sarcini nedorite, infecții cu transmitere sexuală, până la manifestări sexiste și homofobe și acte de violență sexuală.

„Trăim într-o societate în care se transmit masiv informații distorsionate despre sexualitate, prin canalele media, din care lipsesc elemente ce țin de responsabilitate, înțelegerea funcționării propriului corp și respectul în relațiile intime. Statul român, prin educația pe care o oferă generațiilor tinere, are datoria de a cultiva respectul și egalitatea între femei și bărbați, acceptarea diversității și cunoașterea despre afecțiune și sexualitate, care să-i facă pe copii și tineri să se înțeleagă pe sine și pe cei din jur. Cerem elaborarea unui plan strategic pentru educație sexuală, care trebuie inclusă în curriculum-ul național obligatoriu și care să fie accesibilă tuturor elevilor”, se arată în apelul adresat Ministerului Educației Naționale, Institutului pentru Științele Educației, Ministerului Sănătății şi Ministerului Tineretului și Sportului.

Statisticile îngrijorătoare și evenimentele grave din decursul ultimului an ar trebui să constituie un semnal de alarmă pentru autorități.

Vezi şi: Schimbări majore în ÎNVĂŢĂMÂNTUL ROMÂNESC în următorii 5 ani. Costurile sunt de peste DOUĂ MILIARDE de euro