Florin Călinescu: „În România votul ar trebui să fie obligatoriu sub sancţiune penală”

Alegerile parlamentare 2020 au înregistrat cea mai slabă prezenţă la vot de după Revoluţie, absenteismul record fiind de neconceput în viziunea actorului Florin Călinescu, care propune o soluţie radicală pentru această problemă.

RomaniaTV.net
08 dec. 2020, 14:36
Florin Călinescu: „În România votul ar trebui să fie obligatoriu sub sancţiune penală”

Florin Călinescu este dezgustat de faptul că alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor au înregistrat un absenteism record. Doar 31,84% din cetăţenii cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea la urne. În total, doar 5.793.115 de persoane au votat la secţiile din ţară.

„În România votul ar trebui să fie obligatoriu sub sancţiune penală. Degeaba se duc câteva milioane să voteze când restul de ţară nu se duce. Nu există scârbă şi nescârbă, caterincă şi necaterincă. În ziua votului trebuie să se ducă 16-17 milioane şi să vedem ce vor. Dacă 16 milioane ar trage linie la portocaliu, galben, roşu sau la lila, înţeleg că poporul român a intrat într-o grevă electorală. Şi partidele ar zice «Ce-am făcut, mă? Nu ne-a votat nimeni».

Florin Călinescu susţine greva electorală, dar nu absenteismul

Dar atâta timp cât în ziua votului se duc câţi se duc, iese cine iese, şi apoi lumea stă la televizor mâncând floricele şi bârfind, nu mai interesează această întrebare. Nu suntem suficienţi cât să emitem o judecată, pentru că nu suntem o naţiune de burlaci. Acum e puţin cam târziu, lumea s-a întărit în cimentul acesta al democraţiei, în ghilimele”, declara actorul într-un interviu pentru Adevărul.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu anunţă în ce condiţii PSD ar face alianţă cu PNL