Florin Câţu: Schimbările legate de contribuţiile sociale şi TVA defalcat vor crea haos de la 1 ianuarie 2018

Schimbările aduse Codului fiscal, în special cele legate de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, și plata defalcată a TVA vor crea haos de la 1 ianuarie 2018, iar România va intra într-un con de umbră în ceea ce privește investițiile străine majore, a declarat, miercuri, vicepreședintele Comisiei pentru buget, finanțe și piață de capital din Senat, Florin Câțu.

RomaniaTV.net
22 nov. 2017, 13:39
Florin Câţu: Schimbările legate de contribuţiile sociale şi TVA defalcat vor crea haos de la 1 ianuarie 2018

Senatorii din această comisie au discutat, miercuri, amendamentele aduse OUG 79/2017 privind modificarea Codului fiscal, însă au amânat votul final pentru săptămâna viitoare.

Principalul amendament, cu care au fost de acord parlamentari din mai multe partide, se referă la posibilitatea ca impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi să fie opțional.

„Este clar că impozitul pe cifra de afaceri pentru microîntreprinderi trebuie să fie opțional. De asemenea, în cazul contractelor part-time, transferul contribuțiilor face situația și mai dură decât acum și se propune să se revină la situația inițială pentru contractele part-time. Alte amendamente nu văd să treacă, cred că acestea vor fi singurele schimbări. Din discuțiile cu ministerul reiese că ei nu vor să schimbe nimic, iar faptul că și colegii de la PSD nu au foarte multe amendamente arată că nu vor să aducă nicio schimbare și că vor să meargă pe varianta din ordonanță”, a precizat senatorul PNL Florin Câțu.

Întrebat care crede că vor fi efectele majore după 1 ianuarie, el a arătat că se va crea un haos la Administrația Fiscală.

„Primul efect o să fie un fel de haos pe la Administrația Fiscală. De azi ar trebui să înceapă să se renegocieze salariile, dar, din discuții, dacă vorbim de companii medii, oamenii nu au timp să facă acest lucru, sistemul Revisal se blochează și atunci nu știu cum se va termina. Este clar că intrăm într-o perioadă de incertitudine în sfera contribuțiilor, intră și TVA defalcat acolo iar vor fi companii care intră și ies, o să fie un haos de la 1 ianuarie„, a susținut senatorul liberal.

El a mai afirmat că singurii câștigați vor fi contabilii și consultanții fiscali.

„Dacă ești investitor străin și te uiți la România astăzi, vei aștepta să se așeze praful. Vrei să vezi cum funcționează aceste măsuri cel puțin 12 luni, să vezi impactul asupra companiilor care sunt astăzi în România, dacă mai rămân, dacă mai investește cineva, și apoi decizi dacă mai vrei să vii aici. Sper ca între timp să nu se deterioreze mediul economic internațional. Acum, cu această schimbare majoră, e clar că nu mai vine nimeni, nimeni nu vine pe schimbare. România intră acum într-un con de umbră în ceea ce privește investițiile străine majore”, a completat Câțu.