Florin Cîţu a publicat execuţia bugetară. Ministerele unde se alocă cei mai mulţi bani UPDATE

Premierul Florin Cîţu a publicat, vineri, datele execuţiei bugetare pentru fiecare minister în parte. Este vorba despre date la şase luni, raportat la programul de guvernare.

13 aug. 2021, 22:30
Florin Cîţu a publicat execuţia bugetară. Ministerele unde se alocă cei mai mulţi bani UPDATE

UPDATE: Ministerul Finanţelor Publice a publicat, vineri seară, proiectul de ordonanţă privind rectificarea bugetară. Documentul prevede suplimentări de sume la Ministerele Sănătăţii, Finanţelor, Dezvoltării.

„Veniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 15.523,2 milioane lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 18.747,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 3.224,5 milioane lei”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Conform documentului, Ministerul Sănătăţii este cel care primeşte cea mai mare sumă, respectiv 3.721,3 milioane lei, din care 1.910,0 milioane lei pentru achiziţia de vaccinuri anti COVID-19 (500 milioane lei), implementarea măsurilor de stimulare a vaccinării anti COVID-19 (50 milioane lei), medicamente, derularea programelor naţionale de sănătate, cheltuieli de personal şi 1.811,3 milioane lei transferuri pentru echilibrarea bugetului Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, se propune suplimentarea cu 425,0 milioane lei a cheltuielilor din venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii pentru finanţarea activităţilor privind aprobarea substanţelor active ale produselor biocide şi autorizarea produselor biocide concomitent cu majorarea veniturilor proprii care se constituie din tarifele încasate-

Ministerul Finanţelor – Acţiuni Generale ar urma să beneficieze de o suplimentare bugetară de 3.002,0 milioane lei, din care: +15 milioane lei Subvenţii, +800 milioane lei Fond de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, +600 milioane lei Contribuţia României la bugetul UE, 600 milioane lei transferuri către întreprinderi în cadrul schemelor de ajutor de stat, -12,9 milioane lei Fond de premiere pentru Loteria bonurilor fiscale şi +1.000 milioane lei Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 pentru asigurarea sumelor necesare refinanţării proiectelor pentru beneficiari şi/sau continuării finanţării proiectelor în cazul indisponibilităţii temporare a fondurilor europene.

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei beneficiază de asemenea de o rectificare pozitivă, de 2.244,0 milioane lei.

Propunerea de rectificare a avut în vedere execuţia cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului şi necesarul de finanţare până la finele anului. Se propune asigurarea sumei de 2.000,0 milioane pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a sumei de 100,0 milioane lei pentru Programului naţional de construcţii de interes public sau social derulat de Compania Naţională de Investiţii şi a sumei de 144,0 milioane lei pentru Programul de economisire şi creditare în sistem colectiv conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006.

Florin Cîţu a publicat execuţia bugetară. Cea mai mare diferență între bugetul alocat și bugetul executat este regăsită la Ministerul Muncii și Ministerul Justiției. Cea mai mică diferență este la Ministerul Energiei.

„Transparență și profesionalism.

Execuția bugetară după 6 luni față de program”, a scris Florin Cîțu, pe Facebook.

Citeşte şi: Năsui îl demolează pe Cîţu şi programul lui de suflet. „S-a furat. Un bec costă 2.000 de euro. Românii trebuie să știe”

„Am văzut discuţii în spaţiul public despre rectificarea bugetară. Aşa cum am spus şi cum e în legea bugetului, ministerele care nu au execuţie bună le pot fi ajustate sumele iniţiale din buget până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuie. Sunt aproape 20 miliarde lei care nu au fost cheltuite. În acelaşi timp, nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere, de realocare de 40 miliarde lei când sunt 20 miliarde lei necheltuiţi. Deci de aici încep discuţiile pe rectificarea bugetară. Asta e realitate. Trebuie să ţinem cont că deficitul bugetar trebuie să rămână la 7,6 % din PIB sau mai mic. Vor fi alocate resurse la mai multe ministere şi am văzut informaţii care au ieşit în spaţiul public pe care le-am dat doar preşedinţilor de partid”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de joi a Guvernului.

Acesta a mai afirmat că „sunt ministere şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial unde avem proiecte cu execuţie zero”.

„Nu poţi spune că ai o execuţie foarte bună când ai bani alocaţi şi ai proiect cu execuţie zero în 6 luni de zile”, a completat Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu ameninţă miniştrii: „Trebuie să prezinte execuţia bugetară până la sfârşitul săptămânii, altfel o prezint eu”