Florin Cîţu: „Am spus că România este un susţinător ferm al integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a aspiraţiilor de a deveni membru UE şi NATO”

Preşedintele PNL şi al Senatului, Florin Cîţu, afirmă, într-o postare pe Facebook, că a spus, în cadrul Summitului Platforma Crimeea din august 2021, pe când era premier, că România este un susţinător ferm al integrităţii teritoriale a Ucrainei şi şi al aspiraţiilor acestui stat de a deveni membru UE şi NATO.

01 mart. 2022, 11:31
Florin Cîţu: „Am spus că România este un susţinător ferm al integrităţii teritoriale a Ucrainei şi a aspiraţiilor de a deveni membru UE şi NATO”

Florin Cîţu aminteşte că România a fost prima ţară care a ratificat acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, în contextul în care preşedintele Zelenski a cerut în ultimele zile ca ţara sa să fie primită în cele două structuri în procedură de urgenţă.

„Am spus, în cadrul Summitului Platforma Crimeea din august 2021, că 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝗲𝘀𝘁𝗲 𝘂𝗻 𝘀𝘂𝘀𝘁̦𝗶𝗻𝗮̆𝘁𝗼𝗿 𝗳𝗲𝗿𝗺 𝗮𝗹 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗴𝗿𝗶𝘁𝗮̆𝘁̦𝗶𝗶 𝘁𝗲𝗿𝗶𝘁𝗼𝗿𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗮 𝗨𝗰𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗶 𝘀̦𝗶 𝘀𝘂𝘀𝘁̧𝗶𝗻𝗲 𝗮𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁̧𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗨𝗰𝗿𝗮𝗶𝗻𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗮 𝗱𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶 𝗺𝗲𝗺𝗯𝗿𝘂 𝗮𝗹 𝗰𝗼𝗺𝘂𝗻𝗶𝘁𝗮̆𝘁̧𝗶𝗶 𝗲𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲 𝘀̧𝗶 𝗲𝘂𝗿𝗼-𝗮𝘁𝗹𝗮𝗻𝘁𝗶𝗰𝗲. România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE şi Ucraina.”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Tot marţi, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la rândul său, că România sprijină ”pe deplin” integrarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană.

„România sprijină pe deplin integrarea Ucrainei, precum şi a Republicii Moldova şi Georgiei în Uniunea Europeană. Locul acestor parteneri ai UE este în familia europeană, iar România va face tot posibilul pentru ca acest lucru să devină realitate”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Citeşte şi: Cele patru scenarii în care Rusia poate lansa un atac nuclear, conform documentului aprobat de Putin în 2020: „Dacă un potenţial agresor atacă teritoriul nostru”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni că a semnat o cerere oficială de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană.

El a cerut UE să permită aderarea imediată a Ucrainei printr-o procedură specială.

Preşedinţii din opt state din centrul şi estul Europei au cerut, luni, ţărilor membre UE să acorde imediat Ucrainei statutul de ţară candidată şi să deschidă negocierile de aderare, a relatat Reuters.

”Noi, preşedinţii statelor membre UE: Republica Bulgaria, Republica Cehă, Republica Estonia, Republica Letonia, Republica Lituania, Republica Polonia, Republica Slovacă şi Republica Slovenia credem cu tărie că Ucraina merită să primească imediat o perspectivă de aderare la UE”, se arată într-o scrisoare deschisă publică luni.

Citeşte şi: Avertismentul ambasadorului Rusiei pentru România: „Dacă forţele armate române sau NATO nu sunt implicate în războiul împotriva Rusiei, ţara dumneavoastră nu este în pericol”