Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră pentru companii: Au termen până pe 15 decembrie să depună cerere pentru reeşalonarea datoriilor

Florin Cîţu a anunţat că firmele pot depune până pe 15 decembrie cererile de reeşalonare a datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă şi până la 25 octombrie, pentru anul următor. 

RomaniaTV.net
22 oct. 2020, 19:03
Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră pentru companii: Au termen până pe 15 decembrie să depună cerere pentru reeşalonarea datoriilor

Florin Cîţu a făcut câteva precizări, în cadrul şedinţei de guvern de joi seară, despre stadiul proiectului de ordonanţă de urgenţă privind reeşalonarea datoriilor acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie.

„Ordonanţa, oricum, chiar dacă se publică după 25, am spus clar ce face, permite reeşalonarea acestor datorii acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până la 25 octombrie. Ideea este simplă, companiile au până pe 15 decembrie să facă această cerere de reeşalonare pentru anul viitor. Deci, nu este neapărat, nu ne limităm la 25 octombrie pentru luni, dar este bine să o avem aprobată astăzi. Pe lângă ce am prezentat până acum în spaţiul public, am îmbunătăţit puţin condiţiile, nu vor fi executări silite până la 25 decembrie şi tot astăzi vom introduce în ordonanţă încă o facilitate, discuţiile cu companiile la Consiliul Economic Social, am avut şi noi aceste discuţii şi, faţă de ce am propus, pentru perioada 26 octombrie – 25 decembrie nu se vor calcula nici dobânzi şi nici penalităţi pentru aceste obligaţii fiscale scadente de la intrarea în starea de urgenţă până în data de 25 decembrie. Deci, dacă există companii care au depus declaraţii şi nu pot să plătească şi vor să fie în reeşalonare, până li se aprobă reeşalonarea, există o perioadă de timp”, a afirmat Cîţu.

Ministrul Finanţelor a menţionat că a mai adăugat în textul proiectului de OUG şi „extinderea termenului pentru rambursarea TVA, cu controlul ulterior, până la 25 ianuarie”.

„Opinia mea este, şi la asta lucrăm acum, să permanentizăm acest sistem, deja avem în istoricul ANAF foarte multe companii care au fost controlate de-a lungul timpului şi au plătit de fiecare dată, au fost controale şi au primit TVA, deci, nu există nicio problemă. Şi atunci putem să facem un sistem ca pentru aceste companii care un anumit rating să existe acest sistem de rambursare, de control ulterior, rambursarea TVA cu control ulterior permanentizat, la asta lucrăm pentru după 25 ianuarie. Şi încă alte măsuri fiscale”, a mai precizat Florin Cîţu.

Citeşte şi Amânarea ratelor ar putea fi cerută şi în 2021. Orban: „Poate fi o înţelegere”