Florin Cîţu anunţă ce se întâmplă cu restricţiile. „Nu vreau să închidem economia. Nu se va ajunge la lockdown”

Premierul a vorbit despre condiţiile în care ar putea fi instituită carantina pe fondul creşterii numărului de infecţii cu noul coronaivus. Florin Cîţu a subliniat că România nu va intra în lockdown pentru că e nevoie ca economia să rămână deschisă pentru a fi plătite costurile provocate de pandemie.

03 mart. 2021, 20:19
Florin Cîţu anunţă ce se întâmplă cu restricţiile. „Nu vreau să închidem economia. Nu se va ajunge la lockdown”

Premierul Florin Cîţu a dat explicaţii, în condiţiile în care tot mai mulţi români se tem că ar putea fi instituite noi restricţii pe fondul creşterii numărului de cazuri de infecţie cu noul coronavirus.

„Anul trecut, când aveam 10.000 de cazuri pe zi, am spus foarte clar că nu vreau să închidem economia. Este vital pentru noi să rămână economia deschisă pentru că doar aşa putem să plătim pentru costul pandemiei. Avem nevoie de oameni sănătoși ca să meargă economia, dar avem nevoie de o economie sănătoasă ca să putem să plătim pentru pandemie. Sunt legate una de alta.

Am învăţat să păstrăm economia deschisă şi în pandemie. Anul trecut a fost greu. 10.000 persoane pe zi era complicat. Nu se va ajunge la lockdown”, a declarat premierul Florin Cîţu, miercuri, la B1 TV.

Citeşte şi: Ion Iliescu s-a vaccinat împotriva Covid-19 la 91 de ani. Ce spune fostul preşedinte despre PSD şi AUR

De asemenea, Florin Cîţu a precizat că a cerut ministrului de Interne să intensifice controalele în restaurantele în care nu se respectă reglementările pentru a fi limitată răspândirea virusului SARS-COV-2.

„Am cerut ministrului de Interne să facă controale. S-au plătit amenzi. Din păcate, amenzile acelea de 6.000 de lei.

Am cerut în Parlamentul României să facă un amendament la proiectul de lege ca să putem să suspendăm activitatea. Dacă ai fost amendat o dată şi următoarea săptămână ai fost prins din nou legislaţia, atunci ţi se suspendă timp de două săptămâni autorizația. Deocamdată, nu am găsit suport în Parlament la colegi, dar voi continua.

Sunt ferm convins. Până acum nu i-am convins, dar se vor convinge că va creşte rata de cazuri pozitive”, a declarat premierul Florin Cîţu, miercuri, la B1 TV.

Şeful Executivului a dat de înţeles că este „e o situaţie specială” şi că „depinde numai de noi” pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19.

„Am văzut în ultimul timp că oamenii s-au relaxat foarte mult şi nu este momentul. Văd oameni pe stradă fără mască. Trebuie să purtăm mască în continuare în spaţii publice. Este nevoie să facem acest lucru. Dacă nu vrem să avem alte condiţii excepţionate, depinde doar de noi.

Când am relaxat condiţiile şi a început şcoala şi s-au relaxat condiţiile pentru restaurante, am spus că depinde de noi să rămânem aici. Dacă nu respectăm regulile, dacă restaurantele nu respectă regulile, va trebui să revenim la situaţia de dinaninte”, a subliniat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu, decizia prin care vrea să închidă restaurantele. „Sunt ferm convins. Dacă nu respectăm regulile, va trebui să revenim la situaţia de dinaninte”