Florin Cîţu, decizia prin care vrea să închidă restaurantele. „Sunt ferm convins. Dacă nu respectăm regulile, va trebui să revenim la situaţia de dinaninte”

Florin Cîţu a anunţat miercuri că vrea să suspende autorizaţia de funcţionare a restaurantelor şi localurilor care au fost amendate în repetate rânduri pentru încălcarea regulilor menite să limiteze răspândirea noului coronavirus. Premierul a dat de înțeles că vrea să-i convingă pe parlamentari să susţină adoptarea acestei măsuri.

03 mart. 2021, 19:41
Florin Cîţu, decizia prin care vrea să închidă restaurantele. „Sunt ferm convins. Dacă nu respectăm regulile, va trebui să revenim la situaţia de dinaninte”

Premierul Florin Cîţu a precizat că a cerut ministrului de Interne să intensifice controalele în restaurantele în care nu se respectă reglementările pentru a fi limitată răspândirea virusului SARS-COV-2.

„Am cerut ministrului de Interne să facă controale. S-au plătit amenzi. Din păcate, amenzile acelea de 6.000 de lei.

Am cerut în Parlamentul României să facă un amendament la proiectul de lege ca să putem să suspendăm activitatea. Dacă ai fost amendat o dată şi următoarea săptămână ai fost prins din nou legislaţia, atunci ţi se suspendă timp de două săptămâni autorizația. Deocamdată, nu am găsit suport în Parlament la colegi, dar voi continua.

Sunt ferm convins. Până acum nu i-am convins, dar se vor convinge că va creşte rata de cazuri pozitive”, a declarat premierul Florin Cîţu, miercuri, la B1 TV.

Şeful Executivului a dat de înţeles că este „e o situaţie specială” şi că „depinde numai de noi” pentru a ţine sub control epidemia de COVID-19.

„Am văzut în ultimul timp că oamenii s-au relaxat foarte mult şi nu este momentul. Văd oameni pe stradă fără mască. Trebuie să purtăm mască în continuare în spaţii publice. Este nevoie să facem acest lucru. Dacă nu vrem să avem alte condiţii excepţionate, depinde doar de noi.

Când am relaxat condiţiile şi a început şcoala şi s-au relaxat condiţiile pentru restaurante, am spus că depinde de noi să rămânem aici. Dacă nu respectăm regulile, dacă restaurantele nu respectă regulile, va trebui să revenim la situaţia de dinaninte”, a subliniat Florin Cîţu.

Florin Cîţu cere HORECA să protesteze faţă de localurile care nu respectă regulile. „Ne furăm singuri căciula”

„Cred că un dialog. În loc să facă un protest împotriva Guvernului, pot să facă un protest împotriva colegilor. Ne consumăm energii şi încercăm să ne furăm singuri căciula, că noi vrem să schimbăm formula ca să cuprindem şi aceste restaurante care nu respectă regulile. Trebuie să respectăm toţi regulile pentru că până acum a funcţionat”, a afirmat Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu respinge solicitările HORECA: „Restaurantele se închid în scenariul roşu”

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a iniţiat procedura legală prin care să dea în judecată autorităţile. Florin Cîţu a declarat, miercuri, că nu ia în calcul schimbarea pragului privind infectările cu SARS-CoV-2 în Capitală pentru a permite desfăşurarea unor activităţi economice, conform propunerilor avansate de reprezentanţii HORECA.

„Nu iau în calcul aşa ceva. În acest moment, şi am spus atunci când am relaxat condiţiile, am spus foarte clar că depinde doar de noi să rămânem cu numărul de persoane infectate scăzut, sub 3 la mie. Am văzut că foarte mulţi dintre cetăţeni s-au relaxat, nu se mai poartă mască în spaţiul public şi acum plătim preţul acestei relaxări premature. Vin şi, de fiecare dată când am ocazia, vă spun: dacă vrem să rămână deschise şi restaurante şi alte activităţi economice, trebuie să păstrăm exact aceste condiţii: în spaţiul public să păstrăm mască, distanţare socială, dezinfectant. Ştiţi foarte bine că au fost foarte multe cazuri în care Poliţia a venit şi a dat amendă, în cluburi, de exemplu, a dat amendă 6.000 de lei, la câteva zile acelaşi club avea aceaşi problemă”, a declarat premierul Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: Ministerul Sănătății nu renunță la purtarea măștii în timpul orelor de sport din INTERIOR! Cum arată situația în restul țărilor europene