Florin Cîţu anunţă reforma în sistemul de pensii după ieşirea „decreţeilor” din sistem: „Trebuie să umblăm pe mai multe paliere”

Premierul Florin Cîțu a anunțat faptul că Guvernul lucrează la o reformă de amploare a sistemului de pensii, astfel încât România să fie pregătită pentru ieșirea din sistem a ”generației decrețeilor”. Premierul a avertizat că în 15 ani va urma un val uriaș de pensionări, iar actualul sistem de contributivitate nu va putea susține cheltuielile.

25 mai 2021, 10:22
Florin Cîţu anunţă reforma în sistemul de pensii după ieşirea „decreţeilor” din sistem: „Trebuie să umblăm pe mai multe paliere”

„Reforma sistemului de pensii trebuie să aibă ca obiectiv sustenabilitatea sistemului de pensii. În România, știți foarte bine, că în 15 ani vor ieși la pensie cei vârsta mea, adică cei născuți în perioada 70-74, a fost aceea decizie a lui Ceaușescu și nu vom mai putea să susținem, cei care sunt atunci în câmpul muncii. Nu este o problemă care este doar a României și alte state au avut-o”, a spus premierul Florin Cîţu, într-un interviu la Radio Guerrilla.

Florin Cîţu a explicat că în interiorul Guvernului „trebuie să umblă pe mai multe paliere și durează câțiva ani să implementezi, dar și câțiva ani să producă efecte”

„M-am uitat puțin la alte state, cum au rezolvat ei și această reformă nu se face de pe o zi pe alta, nu este doar o lege a pensiilor. Trebuie să umblăm pe mai multe paliere și durează câțiva ani să implementezi, dar și câțiva ani să producă efecte. De aceea am zis că avem timp până în 2026 să o reformă importantă, la care lucrăm împreună cu Banca Mondială, deci nu inventăm noi apa caldă în România.”, a mai spus Florin Cîțu, la Radio Guerrilla.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre reforma sistemului de pensii: „Principalul obiectiv este să facem dreptate pentru pensionari”

Pensii 2021, se schimbă formula de calcul. Ministrul Muncii, anunţ despre stagiul minim de cotizare şi pensionarea anticipată

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) a anunţat luni seara că nu există nicio intenţie de a elimina pensionarea anticipată şi nici de a majora stagiul minim de cotizare la 35 de ani.

„MMPS a demarat o reformă amplă a sistemului de pensii, primul pas fiind evaluarea tuturor dosarelor de pensii, în vederea recalculării. Recalcularea pensiilor se va face în urma unei modificări legislative, astfel încât pensiile mai mici, în baza unei formule care aduce mai mulţi factori de contributivitate, să crească mai repede decât pensiile mai mari. În acest moment, există un grup de lucru care analizează datele pe care le avem disponibile, precum şi diferite variante de lucru”, precizează instituţia într-un comunicat postat pe site-ul propriu.

În ceea ce priveşte informaţia lansată în spaţiul public, potrivit căreia „Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, MMPS precizează că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, nu 25 de ani, şi „nu există nicio discuţie care să vizeze majorarea acestuia”.

„Reamintim că stagiul minim de cotizare este perioada minimă de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie, la împlinirea vârstei standard de pensionare. Stagiul complet de cotizare este perioada de timp prevăzută de lege în care asiguraţii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă, pensie anticipată sau pensie anticipată parţială. Pentru corecta informare a publicului, 35 de ani este stagiul complet de cotizare, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, deci afirmaţia referitoare la intenţia Guvernului de a majora stagiul minim la 35 de ani este absurdă”, transmit reprezentanţii Ministerului Muncii.

Citeşte şi: Florin Cîţu anunță o nouă lege a salarizării și a pensiilor: Vom reduce risipa, vom elimina furtul din banul public care a fost practicat ani de zile de PSD