Florin Cîţu contrazice datele INS privind creşterea preţurilor. „Puterea de cumpărare a românilor creşte în perioada de criză”

Florin Cîţu, ministrul Finanţelor, susţine că preţurile bunurilor alimentare a scăzut în luna iulie comparativ cu luna precedentă, iar puterea de cumpărare a românilor a crescut. În schimb, datele Institutului Naţional de Statistică arată că preţurile de consum au crescut cu 2,8 la sută în luna iulie 2020, prin comparaţie cu luna anterioară.

RomaniaTV.net
12 aug. 2020, 07:21
Florin Cîţu contrazice datele INS privind creşterea preţurilor. „Puterea de cumpărare a românilor creşte în perioada de criză”

„Datele oficiale distrug propaganda PSD-ista.

În luna iulie prețurile au STAGNAT.

Mai mult la bunurile alimentare prețurile AU SCĂZUT față de luna precedentă.

Ieri INS a anunțat că veniturile nete au crescut și față de luna anterioară, dar și față de anul precedent.

Puterea de cumpărare a românilor creşte în perioada de criza economică globală.

Asta înseamnă guvernare liberală. O guvernare care este în folosul TUTUROR românilor. De prețuri mici și care SCAD beneficiază toți românii. Dar mai ales cei cu venituri mici.

În guvernarea de tristă aminitire din perioada 2017-2019 Romania a avut cea mai mare rată a inflației din UE TREI ANI LA RÂND. Rata inflației a depășit 5%. Iar cei mai loviți erau românii cu venituri mici. Atunci psd-istii și lacheii lor din Parlament tăceau mălc și votau pe banda rulantă legi care au distrus economia și au făcut ca preturile să explodeze.

Am demontat și această minciună a PSD-istilor. Nu au guvernat niciodată pentru români. Iar pe românii cu venituri mici i-au taxat de două ori – inflație și creșterea taxelor.

Scăpăm România de PSD. Mai este puțin”, a scris Florin Cîțu, ministrul Finanţelor, pe Facebook.

INS: Inflaţia şi preţurile de consum au crescut

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 – iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%”, se arată în comunicatul INS, citat de Agerpres.

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022”, se menţionează în raport.

Potrivit BNR, comparativ cu Raportul anterior, revizuirile pentru rata anuală a inflaţiei IPC sunt minore. Valoarea anticipată pentru finele anului curent este mai redusă cu 0,1 puncte procentuale, în condiţiile reevaluării descendente a contribuţiei componentelor exogene ale coşului de consum, care contrabalansează proiectarea la acest orizont a unor valori uşor mai ridicate în cazul inflaţiei de bază. Pentru finele anului viitor, prognoza este similară celei precedente.

Cîţu loveşte în PSD citându-l pe Tăriceanu: „Vor să distrugă România şi nu-i mai interesează nimic”