„Toate taxele sunt nocive. Dar TVA e un tip special de „EVIL”. Este invizibilă. Dar lovește cel mai tare exact acolo unde e cel mai nedrept. TVA este o taxă regresivă. Asta înseamnă că proporțional, cei cu venituri mici plătesc mai mult decât cei cu venituri mari. Nu pentru că vor. Ci pentru că își cheltuie aproape tot venitul pe consum. Iar TVA-ul este aplicat exact pe consum.”, scrie Cîţu.
Fostul premier şi ministru de Finanţe explică şi cum îi afectează creşterea TVA-ului pe cei mai vulnerabili dintre români.
„Pe scurt:
– TVA nu e o taxă pe ‘companii’.
– TVA e o taxă pe oameni.
– TVA e plătită de consumatorul final – adică de fiecare român, indiferent cât câștigă. Creștere de TVA mută nota de plată către cei care nu mai au de unde. În 2021 s-a putut reduce deficitul fără taxe. Și agențiile de rating au confirmat această soluție prin creșterea perspectivei României de două ori în acel an.”, a adăugat acesta.
În replică la îngrijorările privind creșterea taxelor, premierul Ilie Bolojan a subliniat, într-o intervenție la Antena 1, că a numit o nouă conducere la ANAF pentru a eficientiza activitatea instituției, în special în ceea ce privește combaterea evaziunii fiscale.
„Este evident că, înainte de a te gândi să majorezi taxe, te gândești dacă ești un om responsabil și trebuie să ți le încasezi pe cele care ți le-ai stabilit”, a declarat Bolojan.
Premierul a recunoscut că situația actuală este problematică, cu arierate foarte mari acumulate de societăți comerciale fictive sau inactive, înregistrate la aceeași adresă. De asemenea, a atras atenția asupra unei sume considerabile din TVA care nu este colectată din cauza evaziunii și a slabei performanțe a ANAF. În acest context, Bolojan a prezentat două direcții de acțiune prioritare pentru noua conducere a instituției: întărirea controalelor în teren și modificarea legislației.
„Aceste modificări se vor face în cel de-al doilea pachet, în așa fel încât ANAF să aibă toate instrumentele pentru a-și face datoria”, a anunțat premierul.
Întrebat despre eficiența acestor măsuri, Ilie Bolojan a subliniat rolul determinant al factorului uman.
„Poți să ai o lege bună, poți să ai un context bun, dacă cel care trebuie să pună în practică acea lege nu face asta, rezultatele sunt cele care lasă de dorit”, a declarat el.
Mai mult, premierul a legat fenomenul evaziunii de lipsa de încredere a cetățenilor în modul în care statul cheltuie banii publici.
„Pentru a-i convinge pe cetățeni să-și plătească taxele, în primul rând trebuie să nu mai disipăm banii”, a punctat Bolojan, invocând cheltuielile nejustificate, cum ar fi „ape în deșert, clădiri închiriate la prețuri exorbitante sau indemnizații nejustificate”.
„Punct ochit, punct ratat”. Fost premier PNL: Comisia Europeană estimează un deficit de 8,6% din PIB în 2025 și de 8,4% în 2026
„Punct ochit, punct ratat – Comisia Europeană estimează un deficit de 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% în 2026!!! Asta după creșterea TVA la 21% și impozit pe dividende la 16%. Rezultat dezastruos pentru guvern dar estimat corect de cei care înțeleg cu funcționează economia României. Restul încă mai cred în basme spuse apăsat de politicieni”, spune, marți, fostul premier PNL Florin Cîțu.
Acesta precizează că având asemenea cifre de la CE, e greu de crezut că agențiile de rating nu vor trimite România direct în Junk.
Cîțu avertizează că, prin iarnă, românii trebuie să fie pregătiți de un discurs care să justifice alte creșteri de taxe: „Nu avem încotro”, „cerințele Comisiei”, „moștenirea grea…”.
„Retorica o știm. Consecințele, și mai bine: TVA la 24%, tăieri pe hârtie (sau in cel mai bun caz temporar), economia reală îngropată”, mai spune Florin Cîțu.