Florin Cîţu dă vina pe Orban pentru facturile mari de la energie şi anunţă că NU plafonează tarifele. Avertisment pentru companiile care umflă facturile VIDEO

Premierul susţine că Parlamentul nu şi-a făcut treaba pentru a adopta la timp legea consumatorului vulnerabil.

31 aug. 2021, 13:29
Florin Cîţu dă vina pe Orban pentru facturile mari de la energie şi anunţă că NU plafonează tarifele. Avertisment pentru companiile care umflă facturile VIDEO

Florin Cîţu a răbufnit în ședința pe tema facturilor: Nu vreau scuze, vreau soluții! Plecați acasă! .Nu vreau să mai vad în presă, în spațiul public, că s-au umflat facturile. Dumneavoastră răspundeți atât pe partea de control, cât și în zona de preț. Dacă descoperim probleme și, mai mult de atât, dacă ele se revarsă asupra consumatorului, plecați acasă. Nu vreau scuze, vreau soluții”, le-a transmis premierul celor prezenți. „Nu se dau alte ajutoare și subvenții, nu se pot acorda ajutoare acolo unde se dă deja subvenție. E nevoie de echitate”, a  mai spus prim-ministrul, potrivit surselor citate.

 

Florin Cîţu a explicat că, în mai multe rânduri, a tras semnale de alarmă privitoare la necesitatatea adoptării legii pentru protecția consumatorului vulnerabil, dar din Parlament nu a existat voința pentru convocarea unei sesiuni extraordinare din partea președintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

”Toată vara am discutat despre prețurile la energie. Nimeni din Parlament, niciun președinte din Parlament, nici președintele Camerei Deputaților, nici președintele Senatului nu au venit să convoace o sesiune extraordinară pentru a adopta mai rapid această lege. A trebuit să vin tot eu să spun că vom trimite amendamente și să grăbim această lege.

Vrem să ne asigurăm că nu se transferă problemele și costurile către consumatorul final, iar cei care încearcă să speculeze această situație, atunci să suporte consecințele.

Facturile la energie sar în aer. Întâlnire de urgenţă la Guvern

În același timp, este nevoie de un plan pe termen mediu și lung prin care să asigurăm independența energetică a României, pentru că nu va fi acesta singurul episod, atunci când avem atât de multe resurse.”, a spus Florin Cîţu.

Premierul României, Florin Cîțu, le transmite companiilor din energie să nu profite de pe urma creșterilor la prețuri. El a avertizat marile companii că nu trebuie să profite de pe urma unei situații conjuncturale defavorabile consumatorului final.

„Reforma companiilor de stat a avut ca obiectiv eliminarea ineficiențelor. Eu când am vorbit despre reforma companiilor de stat am fost foarte clar: ineficiențele nu vreau să fie transferate asupra consumatorului. Nu vreau să descoperim  că o parte din creșterea facturii, din acest motiv am chemat și ANPC-ul aici, la consumatorul final se datorează din transferul unor ineficiențe ale companiilor de stat către consumatorul final. Dacă așa ceva se întâmplă și găsim așa ceva vom lua cele mai dure măsuri. Acesta este mesajul meu foarte clar.

Nu vreau ca nimeni dintre companii să profite de această situație să își umfle profiturile pe o situație conjuncturală.  Avem legea consumatorului vulnerabil.  E o lege de prin 2012, care a tot fost împinsă și niciun Guvern până la acesta nu a avut curajul să-și asume legea. Azi am văzut că sunt tot felul de curajoși care apar din toate partidele cu soluții. E o lege din 2012 și nu a fost luată în calcul!”.

Florin Cîţu anunţă că nu va plafona tarifele

„Există o îngrijorare în spaţiul public care se accentuează în ceea ce priveşte preţurile la energie, în special pentru că vine sezonul de iarnă – plata facturilor – şi atunci trebuie să venim cu soluţii. Bineînţeles că soluţia asupra preţurilor nu poate să vină de la premier, trebuie să găsim soluţia împreună. Vă spun din capul locului că nu vom interveni pentru a plafona preţurile, asta ca să fie foarte clar”, a declarat premierul la Guvern. El a arătat că preţurile la energie au crescut peste tot în Uniunea Europeană.

„Eu sunt gata să-mi asum acest obiectiv, împreună cu dumneavoastră, că este clar că avem nevoie de o independenţă energetică a României. Asta am înţeles eu din ceea ce s-a întâmplat în această perioadă. O creştere a consumului – a trebuit să creştem importul şi suntem dependenţi de preţul energiei în Uniunea Europeană. Am văzut că în Spania s-au triplat preţurile, dar noi avem resursele pentru a avea independenţa energetică a României şi atunci trebuie să creştem capacitatea de producţie, avem câteva programe la care lucrăm deja, dar este important pentru această guvernare şi îmi asum acest obiectiv de a atinge independenţa energetică a României”, a adăugat Cîţu.

PSD propune, prin amendamentele la legea consumatorului vulnerabil, creşterea plafonului de venit pentru acordarea ajutoarelor pentru încălzire şi intrarea în vigoare a legii la 1 octombrie.

PSD propune, prin amendamentele pe care vrea să le depună la legea consumatorului vulnerabil, creşterea plafonului de venit pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, intrarea în vigoare a legii la 1 octombrie şi reducerea la 30 de zile a termenului pentru elaborarea normelor de aplicare.

Social-democraţii vor ca venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire să fie de 1149lei/persoană în cazul familiei să de 2053 lei în cazul persoanei singure, proiectul Executivului stabilind acest plafon la 810 lei/persoană în cazul familiei şi la 1445 lei în cazul persoanei singure. Argumentul PSD este că astfel, pot beneficia de ajutor de încălzire 747.000 de gospodării, reprezentând 10% din total gospodării existente în România.

Facturi mai scumpe cu 80% la gaze. „În loc să inundăm piaţa cu gaz intern, am creat me­canismul perfect de scumpire”

De asemenea, PSD propune ca valoarea de referinţă, care în proiect este de 250 lei/lună pentru gaze naturale, de 500 lei/lună pentru energie electrică şi de 160 lei/lună pentru combustibili solizi si/sau petrolieri, să fie indexată anual, de la 1 ianuarie, cu indicele inflaţiei.

PSD mai vrea ca suplimentul de energie propus prin proiectul de lege pentru persoanele care se încadrează în plafonul stabilit de lege să primească acest  beneficiu pentru fiecare tip de energie utilizat, propunând şi un nivel mai mare al acestor sume decât cel avansat de Guvern.

Social-democraţii mai vor ca legea să intre în vigoare la 1 octombrie 2021, nu la 1 septembrie 2022, cum prevede proiectul iniţial, iar termenul de elborare a normelor de aplicare a legii să fie de 30 de zile, nu de 90.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat deja că partidul va veni la 1 septembrie cu mai multe pachete de legi, mai ales în zona economică.

”Aş dori, dintre acestea, să vă prezint din amendamentele la Legea consumatorului vulnerabil, unde vom veni cu extinderea numărului persoanelor care primesc ajutor de încălzire, indexarea anuală a ajutorului de încălzire cu rata inflaţiei, creşterea ajutorului acordat pentru fiecare tip de încălzire şi, nu în ultimul rând, reducerea TVA-ului. În ultimele zile, în spaţiul public, toate discuţiile s-au dus în ceea ce priveşte, cum este şi normal, facturile noastre personale de acasă. Scumpirea energiei şi a gazelor este şi în zona economică, la agenţii economici. Scumpindu-se necontrolat energia, automat vom avea importuri mult mai mari şi deficitul comercial, deja de peste 20%, mărit faţă de anul trecut, va fi şi mai mare, iar presiunea pe euro şi pe rata de schimb va fi una şi mai mare”, a afirmat el.

Proiectul de lege privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a fost depus la Senat în 30 martie, fiind adoptat la 17 mai., pentru ca la 19 mai să fie înregistrat la Cameră, unde câteva comisii şi-au dat avizul însă raportul , care intră în sarcina comisiilor de politică economică, de industrii şi de muncă, nu a fost elaborat. Ministrul Muncii Raluca Turcan s-a şi adresat preşedintelui Camerei Deputaşilor, liderul PNL Ludovic Orban, solicitând urgentarea adoptării legii.