Florin Cîţu respinge solicitările HORECA: „Restaurantele se închid în scenariul roşu”

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a iniţiat procedura legală prin care să dea în judecată autorităţile.

03 mart. 2021, 15:36
Florin Cîţu respinge solicitările HORECA: „Restaurantele se închid în scenariul roşu”

Florin Cîţu a declarat, miercuri, că nu ia în calcul schimbarea pragului privind infectările cu SARS-CoV-2 în Capitală pentru a permite desfăşurarea unor activităţi economice, conform propunerilor avansate de reprezentanţii HORECA.

„Nu iau în calcul aşa ceva. În acest moment, şi am spus atunci când am relaxat condiţiile, am spus foarte clar că depinde doar de noi să rămânem cu numărul de persoane infectate scăzut, sub 3 la mie. Am văzut că foarte mulţi dintre cetăţeni s-au relaxat, nu se mai poartă mască în spaţiul public şi acum plătim preţul acestei relaxări premature. Vin şi, de fiecare dată când am ocazia, vă spun: dacă vrem să rămână deschise şi restaurante şi alte activităţi economice, trebuie să păstrăm exact aceste condiţii: în spaţiul public să păstrăm mască, distanţare socială, dezinfectant. Ştiţi foarte bine că au fost foarte multe cazuri în care Poliţia a venit şi a dat amendă, în cluburi, de exemplu, a dat amendă 6.000 de lei, la câteva zile acelaşi club avea aceaşi problemă”, a declarat premierul Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă, la finalul şedinţei de Guvern.

Potrivit lui Florin Cîţu, atât timp cât nu se respectă condiţiile minime impuse în prezent, nu se poate vorbi despre alte măsuri.

„Trebuie întâi să respectăm ceea ce avem şi apoi vom vorbi şi de alte măsuri”, a transmis prim-ministrul. El a fost dacă ia în calcul, pentru Capitală, având în vedere că Bucureştiul se apropie din nou de o rată de infectare cu coronavirus de 3 la mie, schimbarea pragului de la care se pot desfăşura activităţi din domeniul HORECA, după cum au propus reprezentanţii sectorului.

Ordonanţa de Urgenţă pentru acordarea spijinului financiar destinat sectorului HoReCa, de 1 miliard de lei, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 10/2021, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului şi alimentaţiei publice, care modifică OUG 224/2020, a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial Fondurile pentru despăgubiri totalizează un miliard de lei şi toate persoanele vor primi bani, în limita bugetului, a informat Ministerul Economiei.

„Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 10/2021, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului şi alimentaţiei publice, care modifică OUG 224/2020, a fost publicată în Monitorul Oficial nr.186 din  24 februarie 2021”, anunţă Ministerul Economiei.

Ajutorul se acordă beneficiarilor sub forma unor granturi în cuantum de 20% din baza de calcul, rezultată din desfăşurarea activităţilor aferente codurilor CAEN enumerate la art. 3 alin (2) , în anul 2020 comparativ cu anul 2019, dar nu mai mult de 800.000 euro la nivel de întreprindere.

“Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern şi pe care o operaţionalizăm. Am introdus o schimbare în modul în care se face plata. Schimbarea mare este că nu mai mergem pe principiul ‘primul venit, primul servit’. Acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Şi a doua, ar fi creat o categorie de oameni care nu primesc bani. Practic ar fi primit cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura vizează despăgubirea tuturor celor care au fost închişi, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Aşa că am ales o soluţie în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporţional din bugetul total. Fondurile pentru despăgubiri totalizează un miliard de lei. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăşi miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporţional cu cererea lor de finanţare”, a declarat Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, după aprobarea noului act de către guvern.

Ce se întâmplă cu tichetele de vacanță. Ministrul Muncii anunță ajutor pentru sectorul HoReCa
În termen de maxim 60 zile de la data intrării în vigoare a acestei ordonanţe de urgenţă, prin ordin al Ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, se aprobă procedura de implementare a prezentei scheme de ajutor de stat şi se va desemna, structura de specialitate din cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, responsabilă pentru implementarea schemei de ajutor de stat.

Beneficiarii vor primi ajutoarele din partea sttului până la 30 iunie 2022, cel târziu, conform noii OUG 10/2021. Aceste ajutoare se vor da după comunicarea de către Comisia Europeană a deciziei de autorizare a schemei.

Ministerul Economiei are la dispoziţie 60 de zile pentru a emite procedura de implementare a schemei HoReCa, prin ordin al ministrului Economiei, Claudiu Năsui.