Florin Cîţu, despre demisiile miniştrilor USR PLUS: „Încă analizez”. Ce a discutat cu Cristian Ghinea în această dimineaţă

Premierul Florin Cîţu nu a luat act de demisiile ministrţilor USR PLUS. "Încă analizez situaţia politică". În privinţa demiterii secretarilor de stat din partea USR PLUS, premierul a spus că nu a luat încă o decizie în acest sens şi când va o va lua, va anunţa.

07 sept. 2021, 15:03
Florin Cîţu, despre demisiile miniştrilor USR PLUS: „Încă analizez”. Ce a discutat cu Cristian Ghinea în această dimineaţă

Toţi miniştri USR PLUS au demisionat marţi din Guvernul Cîţu. Întrebaz dacă a luat act de demisiile celor de la USR PLUS, premierul Florin Cîţu a declarat „daţi-mi voie să analizez”.

„Dați-mi voie să analizez situația și când o să am un răspuns o să vin. În momentul ăsta încă analizez situația politică în care ne aflăm”, a declarat premierul Florin Cîţu.

Citeşte şi: Florin Cîţu, reacţie virulentă după ce moţiunea a fost transmisă la Guvern. „Avem un partid aflat la guvernare care aplică metoda Dragnea”

Întrebat dacă ia în calcul demiterea secretarilor de stat numiţi din partea USR PLUS, Florin Cîţu a răspuns că nu a luat încă o decizie, dar când o va lua, va anunţa public.

Citeşte şi: Iohannis intervine în criza guvernamentală: „În România se respectă valorile democratice. Vom găsi cele mai bune soluții. Guvernarea va continua”

Întrebat dacă după discuția cu președintele Iohannis este posibil ca miniștii USR-PLUS să-și retragă demisiile, Cîțu a răspuns: „Bineînțeles că este posibil”.

Cîţu a precizat că România se va confrunta cu provocări majore în periaoda următoare, precum implementarea PNRR, pandemia şi preţul energiei.

„E greu, dar eu arăt că putem merge mai departe. Aceste argumente nu ţin. Eu îmi aduc aminte că Cioloş era lângă domnul Dîncu şi nu auzeam că primarii furau bani din PNDL. E o provocare majoră pentru România, avem pandemic care este o provocare majoră.

Aştept mai multă responsabilitate de la politicienii români, sunt oameni de stat, nu doar copii răsfăţaţi”, a mai spus Florin Cîţu, după şedinţa de guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară.

Florin Cîţu a mai spus că „încă mizezez pe maturitatea celor de la USR PLUS”.

Întrebat dacă ia în calcul amânarea demisiei ministrului Investiţiilor şi Fondurilor Europene Cristian Ghinea, premierul Florin Cîţu a spus că a discutat cu Cristian Ghinea şi săptămâna trecut, şi în cursul zilei de astăzi, că i-a transmis că a colaborat bine cu el.

„Am vorbit cu domnul Cristian Ghinea şi săptămâna trecută şi în această dimineaţă despre PNRR. Se negociază. I-am spus că am colaborat foarte bine cu el, că îmi pare rău că pleacă”, a declarat Cîţu.

Întrebat dacă are în vedere amânarea demisiei lui Cristian Ghinea cu două săptămâni, Florin Cîţu a spus „când o să iau o decizie o să vă anunţ”.

Premierul Florin Cîţu a declarat că guvernarea continuă, iar PNL este „un partid responsabil” care a dat deja un vot pentru susţinerea prim-ministrului.

„Am spus ce am vorbit cu domnul preşedinte, eu i-am spus: guvernarea continuă. (…) PNL este un partid responsabil, un partid care a dat, deja, un vot pentru susţinerea premierului. Noi vrem să guvernăm, românii au votat să guvernăm „, a declarat Florin Cîţu.

 

Klaus Iohannis și Dan Barna, față în față la Palatul Cotroceni de la ora 16

Preşedintele Klaus Iohannis va avea, marţi, la ora 16,00, o întâlnire cu vicepremierul demisionar Dan Barna, copreşedinte al USR PLUS, la Palatul Cotroceni.

Potrivit unor surse, Klaus Iohannis îi va propune lui Dan Barna un guvern fără Florin Cîțu, dar după congresul în care se va alege noua conducere a Partidului Național Liberal, adică după data de 25 septembrie.

 

PSD: „Iohannis poate pune capăt imediat crizei politice prin solicitarea demisiei premierului Cîțu”

PSD consideră că soluția cea mai rapidă de încetare a crizei politice și guvernamentale este ca „președintele Klaus Iohannis să își exercite rolul constituțional de mediator și să solicite demisia urgentă a prim-ministrului Florin Cîțu”. „O astfel de intervenție din partea președintelui ar pune capăt imediat conflictului politic care afectează grav România”, avertizează PSD.

„Este inacceptabil ca economia României să fie paralizată, iar cetățenii să se afunde în sărăcie din cauza unei singure persoane, care se încăpățânează să se agațe de funcția de șef al Guvernului.

Președintele Klaus Iohannis este direct răspunzător de eșecul „Guvernului Său”, întrucât a girat personal numirea lui Cîțu în funcția de premier și a agreat participarea USR-PLUS la guvernare, alături de PNL și UDMR, într-o Coaliție a Pierzătorilor în alegeri. Toate aceste partide sunt vinovate în egală măsură de catastrofa economică și socială pe care o vedem în prezent în România.

Prin urmare, președintele Iohannis are obligația să iasă din letargia care-l caracterizează pentru a cere demisia a premierului Cîțu, iar apoi să convoace la consultări toate partidele parlamentare în vederea instalării unui guvern legitim, în cel mai scurt timp”, a transmis PSD într-un comunicat de presă transmis înaintea BPN.