Iohannis intervine în criza guvernamentală: „În România se respectă valorile democratice. Vom găsi cele mai bune soluții. Guvernarea va continua”

Klaus Iohannis, președintele României a transmis, marți, că se vor găsi cele mai bune soluții pentru a depăși criza guvernamentală din România. Anunțul a fost făcut de șeful statului într-o declarație de presă susținută în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

07 sept. 2021, 14:17
Iohannis intervine în criza guvernamentală: „În România se respectă valorile democratice. Vom găsi cele mai bune soluții. Guvernarea va continua”

„În România se respectă valorile democratice, Constituția țării și chiar dacă avem acum o criză guvernamentală, nu ne abatem de la parcursul nostru european și euroatlantic. Vom găsi o soluție bună și pentru această criză. Acesta este mesajul pe care vă rog pe fiecare dintre dumneavoastră să îl transmiteți în statele în care reprezentați țara noastră. România continuă să fie o țară stabilă care nu deraiază de la angajamentele asumate.

Vă garantez că vom găsi cele mai potrivite soluții pentru actuala criză politică și guvernarea pentru România și pentru români va continua”, a declarat Klaus Iohannis, marți, în cadrul videoconferinței susținute la Palatul Cotroceni.

Vicepremierul Dan Barna și miniștrii USR PLUS și-au depus, marți dimineața, demisiile la cabinetul premierului, a anunțat Dan Barna. Astăzi, la ora 16, Iohannis și Barna urmează să aibă o întâlnire față în față la Cotroceni pentru a discuta despre criza guvernamentală.

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au fost convocate din nou pentru marţi dimineaţă, ora 11.00, pe tema moţiunii de cenzură depusă de USR PLUS-AUR. Moțiunea de cenzură a fost blocată din nou. Nu a existat cvorum la Birourile Permanente Reunite.

Criza guvernamentală a fost generată pe 1 septembrie, după ce premierul Florin Cîțu l-a revocat pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, susținând că acesta a refuzat să avizeze Programul de investiţii Anghel Saligny. Vicepremierul Dan Barna și Dacian Cioloș, copreședinte USR-PLUS, au anunțat în seara de 3 septembrie depunerea la Parlament a moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Cîțu, denumită „Demiterea Guvernului Cîțu, singura șansă a României de a trăi!”.

Același lucru a fost făcut și de AUR. Birourile permanente reunite au fost convocate în aceeași noapte, în regim online, pentru a lua act și a stabili calendarul moţiunii, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru a doua zi.

Nici pe 4 septembrie nu s-a întrunit cvorumul, astfel că Ședința Birourilor Permanente a fost amânată a doua oară, pentru ziua de 6 septembrie. Liderul de grup al deputaților USR-PLUS, Ionuț Moșteanu, a anunțat că de la ședința online au lipsit liderii PNL și PSD. Însă soarta moțiunii de cenzură a fost amânată și a treia oară. Ședința conducerii Parlamentului din 6 septembrie a fost suspendată tot din lipsă de cvorum, după ce parlamentarii PSD și mai apoi cei ai PNL au părăsit întrunirea. Totodată, echipa lui Florin Cîțu a solicitat amânarea cu două săptămâni, susținând că anumite semnături din moțiune „nu corespund” și că „nu sunt prezentate în original”. Astfel, s-a făcut o nouă convocare pentru azi, 7 septembrie.

 


loading...