Florin Cîţu, despre vaccinarea obligatorie: „Va fi introdusă zilele astea. Vom vedea dacă USR se va rupe de AUR şi va merge pe această variantă”. Ce spune de PNRR şi moţiune

Premierul Florin Cîţu anunţă că introducerea vaccinării obligatorii pentru anumite categorii profesionale din sectorul public este o chestiune iminentă.

23 sept. 2021, 21:21
Florin Cîţu, despre vaccinarea obligatorie: „Va fi introdusă zilele astea. Vom vedea dacă USR se va rupe de AUR şi va merge pe această variantă”. Ce spune de PNRR şi moţiune

Florin Cîţu a declarat joi seară că vaccinarea obligatorie este în discuţie la guvern, în acest moment căutându-se variante de impunere, pentru că este imposibil să desfacă contractul de muncă unui număr mare de cadre medicale în plină luptă cu pandemia de Covid.

„Am facut toate eforturile pentru a avea vaccin, personal calificat. Acum intram in alta logica, avem peste 5 milioane de romani vaccinati si totusi avem valul 4. Eu nu sunt adeptul restrictiilor si atunci avem mai multe variante, una este aceasta cu certificatul verde.

Personalul din institutiile publice, varianta propusa de mine a fost testarea si sa suporte costul testului. E normal ca si un medic care nu vrea sa se vaccineze, sa se testeze. Vaccinarea obligatorie ar trebui sa fie ultima varianta, daca celelalte nu merg. Se vede in acelasi timp cu valul 4 si o crestere a numarului de oameni care se vaccineaza.

Ce facem daca cineva refuza, in cazul introducerii vaccinarii obligatorii. Si aici astept raspunsuri, pentru a vedea cum merge mai departe. Sunt multe ssanctiuni in Romania care sunt ignorate. Trebuie sa avem o discutie in coalitie, cu UDMR, sa vedem ce facem. Nici ei nu au spus ce facem cu cei care refuza. Daca trebuie sa dam afara 30% sau 60% dintre medici sau dintre profesori, nu se poate.

Domnul presedinte al vrea si el sa stie ce ar urma dupa aceasta impunere. Ne lamurim in aceste zile. Trebuie sa mergem in Parlament cu lege si acolo sa vedem daca cei de la USR se vor rupe de cei de la AUR si vor merge pe aceasta varianta, pentru ca daca ei vor ramane cu AUR si aceasta campanie anti-vaccin, va trebui sa vedem cum voteaza PSD.

Medicii, cadrele didactice, dar si alte categorii din sectorul public, poate in MApN si MAI, cei care intra in contact cu publicul.

Trebuie sa fim foarte atenti, sa vorbim despre desfacerea contractului de munca la cadre medicale, cand noi ne luptam cu o pandemie, e greu.”, a spus Florin Cîţu la Digi24.

Citeşte şi: Cîţu, despre alegerile de la USR-PLUS: „O penalizare pentru cei care i-au scos de la guvernare”

Florin Cîţu: „USR vrea să închidă magazinele la ora 18 şi să restrictioneze circulaţia pe timpul nopţii”

Premierul a acuzat USR-PLUS că este în coaliţie cu AUR şi PSD şi că, prin atacurile direcţionate către măsurile adoptate de guvern, militează pentru restricţii cât mai drastice aplicate românilor.

„Gresit total. Carantina de noapte, l-am auzit si pe primarul Timisoarei ca este bine. Daca am dat voie sa iasa cu adeverinta, de ce nu si cu certificat verde. Cresterea de la 4 la mie pana la 6 la mie, am facut-o pentru agentii economici. Am spus ca este foarte important sa tinem economia deschisa. Vreau ca romanii sa se bucure de ce faceau inainte, mai ales cei care s-au vaccinat.

„USR se supara, isi ia jucariile si pleaca. S-au comportat ca niste copii rasfatati”

USR ne spun acum ca vor sa inchida magazinele de la ora 18, vor sa restrictioneze circulatia, chiar si pentru cei vaccinati, e clar ca se alatura PSD si AUR, se creaza o alianta in opozitie.”, a adăugat Florin Cîţu.

„Voi castiga, nu mai este o supozitie. Delegatii sunt din filiale. Am vazut amenii, am fost in tara si am discutat in aproape toate filialele si am vazut ca au inteles mesajul. Uitati-va la PNL in ultimii ani cum s-a mutat din ce in ce mai mult de la un electorat antreprenorial, din urban, catre rural. Vreau sa ne intoarcem catre acei oameni, indepartati de discursul populist, de genul PSD. Eu nu vreau ca PNL sa fie un mic PSD.

Oricand se poate incepe negocierea cu USR pentru refacerea coalitiei. De luni, vin la negocieri cu mine, nu ii roaga nimeni sa fie la guvernare. Avem mult de muncă, nu pot sa stau si sa opresc Romania pentru un partid mic, care cand se supara isi ia jucariile si pleaca. S-au comportat ca niste copii rasfatati, care au pus niste conditii ridicole.”, a adăugat Florin Cîţu.

Citeşte şi: AUR acuză dur organizarea congresului PNL şi pe Iohannis: „Congres penal la Romexpo. Iohannis sfidează Constituţia”

Cîţu: Nu am negociat cu nimeni moţiunea; în iarnă – banii din PNRR, nu cred că partidele sunt atât de iresponsabile

Premierul Florin Cîţu susţine că nu a negociat cu nimeni moţiunea deoarece nu poate crede că AUR, PSD şi USR PLUS sunt „iresponsabile” să arunce România într-o criză politică „în prag de iarnă” şi în condiţiile în care la sfârşitul lui noiembrie vin „primii bani din PNRR”.

„Nu am negociat cu nimeni moţiunea. (…) Vom merge în Parlament. (…) Dacă cele trei partide – AUR, PSD şi USR – sunt iresponsabile să arunce România în criză înainte de iarnă, să o lase fără guvern, să intrăm în negocieri şi poate să ajungem la alegeri anticipate, românii trebuie să ştie cine face acest lucru: USR, AUR şi PSD. Şi sunt sigur că vor fi sancţionaţi la vot. Nu poţi să vorbeşti să dai Guvernul jos când deja (…) am semnat PNRR, iar în iarnă, peste o lună, la sfârşitul lui noiembrie, primim primii bani din PNRR. Avem aşa mult de lucru după 30 de ani de zile în care partidele şi-au bătut joc şi nu au făcut niciun fel de reformă, încât eu nu cred că azi aceste partide sunt atât de iresponsabile încât să pierdem şi această şansă. Eu voi face tot ce ţine de mine ca această guvernare să meargă mai departe condusă de PNL cu premier liberal, Florin Cîţu”, a declarat premierul.

Întrebat dacă este pregătit pentru un guvern minoritar, el a răspuns că PNL va rămâne la guvernare până în 2024.

„Vom face orice. PNL rămâne la guvernare până în 2024 pentru a implementa programul de guvernare. Nu schimb nicio virgulă din programul de guvernare şi voi căuta în Parlamentul României susţinere pentru toate aceste măsuri. Eu nu cred că USR, care a fost acolo cu noi când am făcut programul de guvernare, care împreună cu noi a negociat PNRR, va vota împotriva acestor legi care vor implementa investiţiile care vin prin PNRR, fonduri europene sau bani de la buget. Nu cred aşa ceva”, a adăugat Cîţu.