Florin Cîţu, discuţii cu premierul Greciei privind paşaportul COVID. „Românii vor putea călători din nou fără restricţii”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că a purtat discuţii cu omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, în condițiile în care autorităţile elene au propus crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19, valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus.

18 ian. 2021, 18:26
Florin Cîţu, discuţii cu premierul Greciei privind paşaportul COVID. „Românii vor putea călători din nou fără restricţii”

Florin Cîţu, discuţii cu premierul Greciei privind paşaportul COVID. Şeful Executivului a explicat că principalul subiect al discuţiilor a fost reprezentat de campania de vaccinare din România şi Grecia.

Florin Cîţu, discuţii cu premierul Greciei privind paşaportul COVID. „Turismul reprezintă unul dintre cele mai importante domenii”

„Astăzi am avut o convorbire cu omologul meu grec, domnul Kyriakos Mitsotakis. Am discutat despre situația pandemică din ambele țări, și despre relația de prietenie atât de veche dintre România și Grecia.

Campania de vaccinare a fost unul dintre principalele subiecte ale discuției, în speranța că, în curând, cetățenii români vor putea din nou călători fără restricții în Grecia. Turismul reprezintă unul dintre cele mai importante domenii ale relației noastre bilaterale. Mă bucur că există o cooperare strânsă între cele două state, și că suntem parteneri în cadrul marii familii europene”, a scris premierul Florin Cîţu, pe Facebook.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate din cauza pandemiei de coronavirus.

Citeşte şi: Paşaport Covid. Călătoriile cu avionul, doar cu aplicaţia mobilă

Grecia se bazează pe turism, domeniu care reprezintă 20% din PIB. Autorităţile elene sunt hotărâte să revitalizeze călătoriile înainte de sezonul de vară, a creat deja propriul certificat standardizat care să ateste că un individ a fost vaccinat.

Citeşte şi: Grecia propune un certificat de vaccinare unic la nivelul UE pentru a uşura călătoriile. Iohannis se opune

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen, Mitsotakis a propus extinderea schemei la întreg teritoriul UE. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

„Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească”, a afirmat el în scrisoare.

„Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre”, a adăugat Mitsotakis, conform Agerpres.

Citeşte şi: Valeriu Gheorghiţă: „Sunt pregătite circa 310 centre de vaccinare”. Ce spune de paşaportul de vaccinare

 

 


loading...