Florin Cîţu: „Duminică sau, cel mai târzu, luni finalizăm programul de guvernare”

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu, propunerea pentru funcţia de premier în viitorul guvern, a anunţat, sâmbătă, că programul de guvernare al coaliţiei PNL-USR PLUS-UDMR va fi finalizat duminică, cel târziu luni.

19 dec. 2020, 20:39
Florin Cîţu: „Duminică sau, cel mai târzu, luni finalizăm programul de guvernare”

Florin Cîţu a precizat că printre capitolele de negociere finalizate se numără Finanţele, Fondurile europene, Digitalizarea, urmând ca duminică se fie abordate teme precum Sănătatea şi Justiţia, astfel încât cel mai târziu luni să fie definitivat programul de guvernare al coaliţiei.

„Două treimi dintre capitolele de guvernare au fost deja agreate de echipele celor trei partide. Ne-am asigurat că sunt măsuri care pot fi implementate foarte curând cu impact imediat pentru România. Din estimările noastre, cred că terminăm programul de guvernare mâine (duminică – n.r.) sau cel târziu luni şi apoi să avem un guvern învestit cât mai curând şi să putem să implementăm aceste măsuri”, a spus Cîţu la finalul unei noi runde de discuţiil cu privire la programul de guvernare.

Florin Cîţu nu a discutat cu Iohannis de când a fost propus premier

Întrebat dacă reprezentanţii coaliţiei au vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis despre următoarele consultări care vor avea loc la Palatul Cotroceni, Florin Cîţu a răspuns că nu a existat încă o astfel de discuţie. „Întâi să terminăm negocierile aici”, a precizat acesta.

La rândul său, Ludovic Orban, a spus că în cadrul negocierilor s-a finalizat o orientare asupra modului în care urmează să fie definite pozițiile de rang doi și trei din ministere.

“Suntem la finalul unei zile de muncă, unei zile de dialog, de negociere de câştigarea încrederii unii în ceilalţi în care am definit arhitectura instituţională guvernamentală şi am definit modul de gestiune a poziţiilor de răspundere pe palierele doi şi trei ale guvernării. Fiind un guvern de coaliţiei, de asemenea, am discutat şi asupra detaliilor de funcţionare în interiorul Guvernului, în interiorul ministerelor, de miniştri,  secretari de stat, preşedinţi de agenţii, de asemenea, am finalizat o orientare asupra modului în care urmează să fie definite poziţiile de rang doi şi trei din structura Guvernului”, a declarat liderul PNL.

Dacian Cioloș a spus de asemenea că ”nu vor impărți sinecuri politice la acele agenții conduse de directori generali care trebuie numiți prin concurs. Nu am împărțit sinecuri. Am discutat despre funcțiile de demnitari”.

“Nu vom împărţi şi nu vom transforma în sinecuri politice posturile de responsabilitate administrativă în instituţiile şi structurile deconcentrate în acele agenţii care sunt conduse de directori generali, care sunt funcţionari publici şi care trebuie numiţi prin concurs. Guvernul va clarifica separarea asta clară, nu am discutat, nu am împărţit sinecuri am discucutat doar despre acele autorităţi şi agenţii care au în fruntea lor demnitari şi care trebuie numiţi cu un mandat clar. Vor fi şi acolo oameni competenţi, deci nu le împărţim ca să mulţumim oameni din partid, ci să ne asigurăm că cei care vor conduce acele agenţii aplică un program de guvernare”, a declarat Cioloş.

Citeşte şi: Rareş Bogdan nu exclude posibilitatea să preia Ministerul de Interne: „Mă duc acolo unde îmi cere ţara”