Florin Cîţu îi avertizează pe români în legătură cu relaxarea de la 1 iunie: „Dacă vaccinarea nu va merge în acelaşi ritm, e posibil să tragem frâna de mână”

Premierul Florin Cîțu a explicat că în cursul acestei zile va avea loc o ședință de Guvern prin care se va modifica hotărârea care reglementează starea de alertă și vor fi adoptate măsurile de relaxare deja anunțate.

14 mai 2021, 10:59
Florin Cîţu îi avertizează pe români în legătură cu relaxarea de la 1 iunie: „Dacă vaccinarea nu va merge în acelaşi ritm, e posibil să tragem frâna de mână”

Florin Cîţu a făcut vineri o vizită la Suceava, unde a vizitat un centru de vaccinare drive-through şi s-a întâlnit cu reprezentanţii HoReCa din zonă, susţinând apoi o scurtă conferinţă de presă. Premierul a declarat că primele măsuri de relaxare vor intra în vigoare de sâmbătă, iar etapa a doua a relaxării, de pe 1 iunie, depinde foarte mult de rata vaccinării.

„Ma bucur ca s-a accelerat campania de vaccinare si aici, la Suceava. Este important sa avem aceste centre drive-through, pentru ca este foarte usor sa te vaccinezi. Inteleg ca va incepe azi si un maraton al vaccinarii, la fel cum vor fi toata vara in toate resedintele de judet.

Am pregătit măsurile economice, avem în negociere PNRR, sunt fonduri europene, dar trebuie să trecem de această perioadă şi numai printr-o campanie de vaccinare de succes putem să ajungem mai repede la această perioadă. Lucrurile arată foarte bine în economie în acest moment, venitul creşte, puterea de cumpărare a românilor creşte, avem investiţii în creştere şi sunt resurse financiare pe care le aşteptăm 29,2 miliarde de euro din PNRR, alte 460 de miliarde fonduri europene plus bugetul de stat.

Avem toate condiţiile pentru a avea în următorii patru ani o explozie a creşterii economice, un număr mai mare de locuri de muncă, putem să facem şi autostrăzi şi spitale, lucrurie care nu s-au făcut în 30 de ani, le putem face acum, dar mai avem acest lucru, să trecem peste pandemie

O sa merg la mare, dar nu in weekendul acesta, o sa vedeti cand. Astazi, dupa ce ma intorc de la Suceava, voi avea o sedinta de guvern pentru a aproba masurile pentru relaxarea de maine (15 iunie), apoi trebuie sa pregatim urmatoarea etapa, de pe 1 iunie. Asta daca rata de vaccinare se va pastra, pentru ca noi am decis acum sa relaxam unele masuri pentru ca rata de vaccinare dar si cea de pozitivare au mers mai bine decat ne asteptam, deci am decis sa aratam romanilor ca merita sa sa se vaccineze.

O să luăm o decizie în privința persoanelor vaccinate participante la evenimente, dar dacă organizatorii își asumă că o să fie doar persoane vaccinate o să fie fără restricții. E decizia organizatorului dacă vrea să aibă mai multe persoane la eveniment (n.r. nunti, botezuri).

Florin Cîţu: „Noi nu dorim ca până la sfârşitul anului să mai introducem portul măştii până la sfârşitul anului”

Daca vaccinarea nu va merge mai departe ca pana acum, e posibil sa tragem si frana de mana. Ne dorim sa relaxam interdictiile, dar daca rata de vaccinare va permite, pentru ca nu este de joaca. Noi nu ne dorim ca pana la sfarsitul anului sa mai introducem portul mastii in aer liber.

Le multumesc directorilor de spitale, pentru ca a fost un an foarte greu, mai ales aici la Suceava, stiu ca a fost o situatie dificila. Le-am transmis ca nu trebuie sa scoatem paturile din zona Covid spre alte sectii, ci sa faca un sistem prin care sa le treaca treptat, astfel incat, daca vom mai avea nevoie, ele sa poata fi trecute usor inapoi in sectiile Covid.

Nu exista o campanie electorala interna in PNL, eu sunt aici pentru a sustine campania de vaccinare, m-am intalnit cu oamenii din HoReCa, vom avea masuri mai relaxate pentru turistii straini. Putem discuta politica mai tarziu, acum ne preocupa campania de vaccinare.”, a declarat Florin Cîţu la Suceava.

Citeşte şi: Noi reguli după data de 15 Mai. Andrei Baciu: Încă nu putem să revenim la viaţa obişnuită