Noi reguli după data de 15 Mai. Andrei Baciu: Încă nu putem să revenim la viaţa obişnuită

Noi reguli după data de 15 Mai. Andrei Baciu a explicat ce se schimbă începând cu data de 15 mai, precizând că încă nu putem să revenim la o viaţă obişnuită. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii îi îndeamnă pe români să fie responsabili şi să se vaccineze.

14 mai 2021, 09:35
Noi reguli după data de 15 Mai. Andrei Baciu: Încă nu putem să revenim la viaţa obişnuită

Noi reguli după data de 15 Mai. Andrei Baciu a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook ce se schimbă începând de sâmbătă, 15 mai.

Noi reguli după data de 15 Mai. Andrei Baciu: Cu cât numărul celor vaccinați este mai mare, cu atât vom avea mai puține restricții

Citeşte şi Măsurile se relaxează de pe 15 MAI. Klaus Iohannis: Fără mască în aer liber. Se elimină restricțiile de circulație noaptea, magazinele revin la programul normal

„Au fost stabilite noile reguli pentru perioada care urmează.

Ce se schimbă din acest weekend: purtatul măștii nu va mai fi obligatoriu în aer liber, cu excepția zonelor aglomerate (stații de autobuz, piețe, târguri); se elimină carantina de noapte;
programul magazinelor revine la normal;

Ce se schimbă de la 1 iunie: nunțile, botezurile și mesele festive se pot organiza în exterior cu maximum 70 de persoane, iar în interior cu maximum 50 de persoane.

Dacă vin doar persoane vaccinate și organizatorul garantează acest lucru, atunci se renunță la restricționarea numărului de participanți; în sălile de sport se aplică aceeași regulă: numărul de participanți e restricționat, dar dacă managerul garantează că toate persoanele sunt vaccinate, atunci numărul poate să crească.

Foarte important! Cu cât numărul celor vaccinați este mai mare, cu atât vom avea mai puține restricții. Încă nu putem spune că revenim la viața obișnuită, însă facem pași importanți spre acest obiectiv.

Vă îndemn ca de fiecare dată să fiți responsabili și să vă vaccinați!”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi Florin Cîțu, noi precizări despre marea relaxare de pe 1 iunie: „Acces în baruri și cluburi doar pentru persoanele vaccinate!”

Relaxarea măsurilor şi calendarul relaxării pentru fiecare etapă ar urma să fie discutate, vineri, atât în cadrul Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate, cât şi în cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru orice măsură adoptată, Guvernul va trebui să actualizeze Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă.

Premierul Florin Cîţu a anunţat că, vineri, va avea loc atât o întrunire a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate de la 1 iunie, cât şi o întrunire a CNSU. Cele două organisme ar urma să stabilească, şi în urma discuţiei cu preşedintele Klaus Iohannis, relaxarea măsurilor, dar şi calendarul concret pentru fiecare etapă.